top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Bevásárlólista-szerűség: ami mindig van itthon, meg ami csak 'jó ha van'

Frissítve: 2021. máj. 24.

- Nem eszünk állatokat. - Akkor ti ilyen bioboltokban vásároltok? Az őrüt drága lehet! meg biztos borzasztó bonyolult is...

Ha annyi forintom lenne, ahányszor ezt a beszélgetést lefolytattam különböző emberekkel, akkor most nem itt lenne a házunk, hanem a svájci hegyekben :-)


Tény, hogy - mint minden étkezési módot - ezt is lehet méregdrágán csinálni, meg kifejezetten olcsón is. Mi próbáljuk megtalálni az arany középutat, különösen, hogy általában az olcsóbb vége felé vannak az egészségesebb ételek, pl. idényzöldségek, gabonák, hüvelyesek, és minden, ami abból készül, a drágább vége felé meg a rettentő egészségtelen, ámde ugyanannyira finom dolgok, pl. flakonos tejszínhab, rántott kamuhusi, fagyi... Ennek is megvan persze a létjogosultsága, de azért nem tartozik bele a mindennapokba, így a családi költségvetés és az egészségünk is jobban jár.



Nos tehát, mi az, ami mindig van itthon:


Gabonák & Co: - rizs, alapvetően fehér (jázmin) és barna, de néha vörös, fekete, vadrizs is akár. Köretnek és (kamu)tejtermékekhez használom leginkább - hajdina, a pirítatlan verzió (a pirított szerintem szörnyű, de ez nyilván ízlés kérdése), ezt kásához, fasírtokba, amerikai és klasszik palacsintához és krémlevesek sűrítéséhez használom - köles szintén krémlevesek sűrítéséhez, néha köretnek, ebből lesz a (kamu) túrógombóc is, és rakott ételekhez is szeretem - zabpehely sütikhez, kásához - néha van quinoa és bulgur is, rendszerint mikor valahol leárazzák :-) de nem általános


Hüvelyesek:

- tofu (ez nyilván a hűtőben), leggyakrabban sima, néha füstölt - vöröslencse! abszolút alapvető: villámgyorsan megfő, nem kell áztatni. Lehet belőle fasírt, curry, mindenféle ragu, szendvicskrém, de főzelékek és levesek sűrítésére is használom - sárgaborsó főzeléknek, 'tejnek', krémlevesek sűrítéséhez, currybe - babfélék: mindig van fehérbab joghurtalapnak, levesnek, szendvicskrémnek, salátába. Télen szoktam venni tarkababot is a változatosság kedvéért, levesnek, főzeléknek. - barna vagy zöld lencse szintén levesnek, főzeléknek, salátához - ezen felül néha elcsábulok, s a Kashmir Bazarban (Bp. Népszínház u.) veszek hántolt mungóbabot, meg sima mungóbabot, meg sárga lencsét, májbabot és minden ilyesmit, de ez nem rendszeres, csak dorbézolás :-)


Zöldségek: - hagyma, krumpli, fokhagyma, sárgarépa mindig van itthon - a fagyasztóban pedig zöldbab, zöldborsó, valamilyen zöldségkeverék (ezeket meg kell nézni, mert hajlamosak tejet rakni bele - ki érti...?), és spenót, nem a 'téglás', hanem az apró kockákban lefagyasztott - friss zöldségből meg ami épp szezonális: télen sütőtök, édesburgonya, cékla, káposztafélék, gyökérzöldségek, nyáron cukkini, tökfélék, padlizsán, mindenféle saláták... amit épp olcsón tudok venni.


Gyümölcsök:

- almafánk van :-) szóval alma mindig van itthon

- ezen kívül szinte mindig van banán sütikbe, muffinba, gofriba, vagy csak úgy, és citrom főzéshez, citromos joghurthoz...

- idénygyümölcsök részint a kertből: meggy, barack - ha épp nem fagyott el - , körte, szilva, anyuéktól cseresznye, meg persze a piacról is mindenféle. Télen narancs, mandarin, kiwi.

- fagyóban is tartok gyümölcsöt, részben sajátot (meggy, sárgabarack, feketeribizli), és szoktam venni fagyasztott erdei gyümölcs keveréket, epret, málnát - mikor mi van leárazva. Veszek pár zacskóval, s apránként megesszük a reggeli kásánkra, müzlihez, joghurthoz.

- aszalt gyümölcsök közül leginkább szilva, datolya és mazsola, sátoros ünnepeken szoktam kérni (és kapni) ajándékba aszalt meggyet, vörösáfonyát, sárgabarackot, fügét.


Olajos magok:

- dió a kertből, mandula anyuéktól, mogyoró barátnőmtől - tudom, el vagyunk kényeztetve :-)

- kesudió leginkább tejszínhez, joghurthoz

- napraforgómag minden olyan recepthez, amihez kesudió kéne, de nem főzős, vagy mindegy a színe: parmezán, salátaöntetek, rakott kölesre szósz, stb. Meglehetősen semleges ízű, viszont főzéskor hajlamos piszkoszölddé varázsolni az adott ételt, ami egy joghurt esetében nem lenne túl esztétikus...


Tartós cuccok a spájzban:

- kókuszkrém konzerv

- hámozott-darabolt paradicsom konzerv, és sűrített paradicsom

- lekvár, 99%-ban házi - valamilyen magvaj, rendszerint földimogyoró, néha kesu, mandula (itthon is szoktam csinálni, meg időnként veszek is) - édesítők: juharszirup vagy agave, esetleg datolya, bár azt Pista nem annyira szereti, és méz a sarki méhészetből. Meg persze cukor: kávéba néha szeretem az egészen sötét nádcukrot, de az méregdrága, szóval csak kb. évente-kétévente veszek, alapvetően cukor nélkül iszom a kávét. Sima kristálycukor is van itthon, 'sose lehet tudni'-alapon :-)

- tésztafélék: rendszerint van valami átlagos tészta sima fehér lisztből, egy másik formájú TK lisztből, és mikor épp 'mindenkire figyelünk' kampány van az Aldiban vagy a Lidlben, és árulnak emberi áron hüvelyesekből készült tésztát, akkor abból is veszek pár csomaggal. Így érzetre tésztát eszünk, pl. bolognait, vagy spenótosat, de táplálóbb, mint a sima búzalisztes. És tök szép színes! - lisztek: sima fehér búzaliszt, TK búzaliszt, TK rozsliszt, csicseriborsóliszt mindig van, aztán mellé még variálok időnként, s veszek hajdinalisztet, kukoricalisztet, zablisztet... - granola: ezt nem mindig veszek, sűrűn szoktam itthon is csinálni, de néha, mikor van valami érdekes, esetleg alaposan leárazott, akkor elcsábulok (valamilyen kifürkészhetetlen oknál fogva ezekbe is hajlamosak tejport tenni, úgyhogy muszáj sajnos olvasni!)

Fűszerek: - legtöbbször sima hétköznapi fűszereket használok: só, bors, pirospaprika, köménymag, kakukkfű, majoranna, babérlevél, fahéj... - a kevésbé hétköznapiak közül mindig van itthon curry, kurkuma, római kömény, fekete só és füstölt pirospaprika

- sörélesztőpehely: az egyetlen egzotikum ezen a téren, amit nem lehet bármelyik nagyobb szupermarketben megvenni. De megéri a beszerzésére fordított melót, mert egy új szintre emeli a mártásokat, rakott ételeket - ezzel együtt lehet nélküle élni, ha úgy alakul, de törekszem rá, hogy legyen mindig itthon.


És egy kis luxus a végére - ezek abszolút nem mindig vannak itthon, csak néha: - kamuhusi és kamuszalámi Pistának (Queen of Peas és Vegafarm)

- IKEA zöldséggolyók, zabturmix (a szülinapom környékén :-)) és vegyes magköret - virsli (leggyakrabban Well Well) - Violife sajtok: füstölt, feta meg az olvadós pizzára való (utóbbit az Aldiban is árulják!) - vészhelyzet esetére szendvicskrémek és növényi tej, tejszín a dm-ből - Alpro gyümölcsös joghurtok (ez évente kb. 2x, mert voltaképpen itthon is tudok és szoktam is gyümölcsjoghurtot csinálni, csak néha olyan jól esik olyasmit enni, amit nem én készítettem...) - Schlagfix tejszínhab, karácsonykor és a szülinapomon :-)


Hát kb. ennyi. Néha persze egy-egy izgisebb recepthez kell venni még ezt-azt, de szeretem, hogy mindig van itthon hirtelen mihez kapni, akár ha valamiért nem jutunk el boltba, akár ha hirtelen vendégség termett és meg kell gyorsan etetni plusz 1-2-3-4-valahány embert.


Arról pedig, hogy hol is szerezzük be mindezt, a következő posztban lesz szó.

bottom of page