top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Bevásárlósdi - drága-e a növényevés?

Lelőjem a poént? :-) Igen, lehet drága is, meg kifejezetten olcsó is, meg minden a kettő között. Ugyanúgy, ahogy mindenevés is jelentheti a friss garnélát fehérborral és fokhagymával, vagy a tesco párizsit vizes zsemlével. Esetleg a lencsefőzeléket.... De várjunk csak, az növény!

A múltkori 'mit veszünk' után most elsősorban a magyarországi tapasztalatokat osztanám meg, némi spórolási praktikával fűszerezve - aztán majd a végén kis nyálcsorgatás a svájci Migros/Coop kínálatára. (Nem szponzorált tartalom - sajnos :-))

Első és legfontosabb, hogy ha nem akarok borzasztóan kiköltekezni, akkor egyszerűen nem veszek egzotikus alapanyagokat, meg januárban epret. Ez több szempontból is jó: azon felül, hogy nem döntöm magunkat anyagi romlásba, a helyben termelt idényzöldségek ízesebbek, s ha az ember nem tesz mindenbe 'egy kis húst', netán vegetát (brrr), akkor kénytelen a zöldségek, gyümölcsök saját ízére támaszkodni. Ha nincs neki, a kész ételnek se lesz (és akkor jön, hogy 'a hús nélküli ételek ízetlenek!').


Mivel (most épp) Somogy megyében lakunk, a budapesti árukínálathoz 150 km-t kéne utaznunk, szóval marad a piac, Aldi/Lidl és a webshopos rendelés. Irtó mázli, hogy viszonylag közel, biciklitávolságra van egy biobolt is, ahol Andi elég sok mindent be tud nekünk szerezni, ha úgy alakul, onnan volt pl. a 827 kitchenes sonkánk húsvétra.


Ezzel együtt, ha valamelyikünk épp Budapesten jár, be szoktunk vásárolni bioboltban, illetve a Népszínház utcai Kashmir Bazarban ezt-azt, de simán megoldható az élet nélküle.

Voltaképpen két olyan dolog van, ami kvázi egzotikumnak minősül, és mindig van itthon,

a sörélesztőpehely és a csicseriborsó liszt.

Minden mást be tudok szerezni a fent említett boltokban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Spar, Penny és Tesco is van elérhető közelségben, de a zöldségkínálatuknak a puszta látványa is oly mértékben lelombozóan hat rám, hogy inkább kösz, de kihagyom.


Szóval zöldségek, gyümölcsök nagyrészt a Lidlből jönnek, tésztafélék, konzervek, száraz hüvelyesek meg az Aldiból.


Ha épp megfelelő a csillagok állása, szombat reggel el szoktunk menni piacra is (10 km, szóval biciklitáv), és még amit nagyon szeretek, az a

zöldségdoboz házhozszállítás!

Budapesten is rendszeresen éltem a lehetőséggel, mikor szombat reggel valamiért nem jutottunk el a piacra: kezdetben a Nekedterem 'járt' hozzánk (vasárnap este megrendelem, kedden hozzák), aztán átnyergeltem a Zsámboki Biokert dobozára - ezt sajna csak csütörtökön hozzák, és hétfőn nap végéig kell megrendelni, de jobb áron vannak bio zöldségek, és nem tesznek a heti dobozba sajtot, húslevest és efféléket...


Két (három?) évvel ezelőtt aztán nagy örömmel fedeztem fel, hogy Kaposvár mellett, Niklán is van egy kertészet, ahonnan vegyszermentes és jó ízű zöldségeket szállítanak szintén dobozrendszerben, ők a Zöldségesem. 3 féle standard plusz egy extra doboz van, és lehet minimálisan csereberélni is a dobozok tartalmát: ha pont almát hoznának, nekünk meg kb. 30 kg van a pincében, ki tudom cserélni másvalamire. Egyrészt kényelmes, hogy összepakolják és elhozzák, másrészt tényleg jó ízű zöldségeik vannak.


Ez persze nem azt jelenti, hogy állandóan csak rendelgetek, de mikor égig ér a munka (vagy a vírushelyzet...), és nincs lehetőség piacra meg boltokba rohangálni, avagy elszámoltam magam, s a hétvégi vendégségesdiben több fogyott, mint terveztem, nagyon klassz tud lenni, hogy házhoz hozzák az utánpótlást.


Természetesen nemcsak zöldségeket eszünk, hanem mindenféle mást is: a száraz hüvelyeseket, gabonaféléket a bulkshopból szoktam rendelni, ha nagyobb mennyiség kell, de az alapdolgokat simán meg tudom venni az Aldiban vagy a Lidlben is. Néha szoktak lenni 'mindenkire gondolunk!' kampányok, olyankor még növényi alapú joghurt, virsli, felvágott, fagyasztott készétel is van, néha egész jók. Mikor már nagyon unom, hogy minden falatot, amit megeszünk, nekem kell nulláról előállítanom, el szoktam csábulni :-)


Szerencsére fűszerekben is elég jó a fenti két bolt kínálata s a konzerveket is ott szoktam megvenni (pl. kókuszkrém, hámozott paradicsom, olajbogyó).


Ha épp nem borzasztóan szűkös a költségvetés, vagy karácsony jön, és forrócsokit akarok inni tejszínhabbal, akkor a Biorganik webshopjából is csemegézek. Minap sikerült felülemelkedni a zsizsik, moly és effélék okozta rettegésemen, és kipróbáltam a nagy kiszerelésű gabonáikat - majd beszámolok. Van ugyanis pár dolog, amit valamilyen érthetetlen oknál fogva jellemzően 25-50 dkg-os csomagokban árulnak, és kezdem unni a zacskóhalmokat, úgyhogy kipróbálom, mi történik, ha pl. 5 kg. vöröslencsét vagy kölest veszek. Egyelőre olyasmiket vettem, ami tuti hamar elfogy (vöröslencse, hajdina, zabpehely), reméljük a legjobbakat!


És akkor kis kitekintés Svájcba: mivel nem ott lakom, ezért természetesen nem szoktam nagy bevásárlást tartani, se háztartást vezetni. Ami viszont mindig lenyűgöz, az a növényi alapú 'tejtermékek' választéka és ára!

A Migrosban is és a Coopban is hatalmas a szójajoghurt, kókuszjoghurt választék, növényi tejek, csokik, tejmentes granolák (rejtély, miért kell egyébként a granolák és müzlik egy részébe tejport tenni...), mindenféle nasik kelletik magukat, szóval vigyázni kell, hogy ne éhesen menjek vásárolni.

A Coopnak van egy Karma elnevezésű termékcsoportja is, ami ugyan hellyel-közzel tejes, de a többség nem, cserébe irtó finom granolák, növényi joghurtok és effélék alkotják.

Az árak pedig:


Mai áron számolva a 2x180 g kb. 620 ft-ra jön ki, ergo 310 ft egy kisdobozos szójajoghurt. Ráadásul csokis...!




Node majd hátha egyszer itt is eljutunk idáig - addig is marad a házi ABC üzemeltetése :-)

bottom of page