top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Menü január harmadik hetére & a 'tésztatrükk'

Ez a hét is fel s alá rohangálós lesz, ráadásul fogorvossal fűszerezve... Hát nem a kedvencem, az tuti. A munka pedig szokás szerint hegyekben áll, bár a decemberi Mont Blanchoz képest most csak egy szolid Jungfrau, úgyhogy nem panaszkodom. Ilyenkor tud csak igazán életmentő lenni a menütervezés: azon túl, hogy nem kell szüntelen agyalni, meg huszonhatszor boltokba rohangászni, végső esetben az egész főzés delegálható Pistának, aki - ha muszáj - laptoppal felszerelkezve bezárkózik a konyhába, és kb. bármit meg tud főzni, amit én, csak neki tovább tart, illetve szenved tőle szegény :-) De ha kell, nagyon ügyes tud lenni. (Ezzel együtt inkább a neander-völgyi munkamegosztás működik nálunk: főzés enyém, autószerelés és szörnyek házból való kipaterolása övé.)


Ilyenkor jól jönnek persze a tésztás ételek is. A sima tészta alapvetően nem egy túlságosan tápanyagdús valamicsoda, úgyhogy igyekszem ritkán ráfanyalodni (grízestészta rulez!), de szerencsére már Magyarországon is kapni mindenféle hüvelyesekből készült tésztát, amitől nem leszünk egy óra múlva éhesek, tök szép színük van, van bennük rost meg fehérje, közben pik-pakk elkészülnek, és a tészta-érzést is tök jól hozzák.


Régebben tesóm által Svájcból kellett importálni (köszi Nóra!), de pár éve már itt is kapni, sőt, egész normális árakon. Létezik belőle Tesco meg Aldi saját márkás is akár, a GM szekcióban, de van Bonduelle is, meg Alnatura, meg kismillió egyéb.

Szerintem/tünk finomak, egy jó paradicsomos szósszal, vagy spenótos-fokhagymásan, esetleg pasta Alfredonak (recept itt) elkészítve villámgyors, ha meg nem kell annyira sietni, akkor Zita 'sajtszószos' tésztáját (ilyesmi) szoktam belőle csinálni, ráadásnak sütőben átsütve. Jó kis laktató ebéd.


Édesen ezeket a tésztákat nem nagyon tudnám elképzelni, szóval arra marad a (lehetőleg teljeskiőrlésű) metélttészta, esetleg a kölestészta.


És akkor a sietős menü a hétre:



A hétvége még képlékeny: igyekszem eljutni a piacra (hátha végre sikerül!), és akkor majd az ott beszerzett készletből alkotok valami finomat. Ha meg mégse, akkor mondjuk grízestésztába fojtom a bánatom :-)


bottom of page