top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

BMV (bele minden vacak :-)) curry + lista a meglepő, de finom zöldségrészekről

Ez most nem konkrét recept lesz, inkább csak inspiráció.


Az utóbbi időben rengeteg helyről jön folyamatosan a figyelmeztetés, hogy ha így folytatjuk az élelmiszerpazarlást, annak nem lesz jó vége - persze az lenne az ideális, ha a nagy cégek, meg úgy általában mindenki egyszerre hip-hop felhagyna ezzel, de addig is, míg (sohanapján kiskedden?) elérünk az ideális állapothoz, úgy gondolom, mindenki kicsiben tegye meg, amit tud. Ezen kívül, ha nem dobok ki még használható élelmiszereket, azzal rengeteg pénzt is meg lehet spórolni, illetve kevesebbet kell vásárolni járni, ami megintcsak pénz- és időspórolással jár... és különben se szeretek boltokban tengődni. Egy szónak is száz a vége: ami ehető, azt együk meg!


És nagyon sok olyasmi ehető, sőt finom, amit emberek lendületből kidobnak... A teljesség igénye nélkül: - karalábé levele - brokkoli szára - karfiol vastag erű levelei - céklalevél (bár ezt már láttam külön árulni is, de még mindig az az általános, hogy a zöldséges már szedi is le a csokor cékláról, hacsak nem szólok előre, hogy hagyja csak rajta) - retek levele - sárgarépa zöldje...

Ezek egy részéből finom krémlevest lehet csinálni (pl. karfiol levele, brokkoli szára, reteklevél), vagy apróra tépkedve bele lehet keverni salátába (céklalevél, reteklevél), főzelék is lehet, ha elég sok van belőle (reteklevél pl, spenótszerűen elkészítve, áztatott kenyérrel), de ha csak egy kicsi van valamelyikből, vagy egyszerre többől, rendszerint egy curry-szerű raguba keverem őket. A nagy, zsenge karalábé levelet pedig meg is lehet tölteni akár, s a karalábéból egy főzeléket készítve, töltött karalábé-szerű ételt kapunk, farigcsálás és vájkálás nélkül (anyu mindig mondta, hogy a lustaság viszi előre az emberiséget - és tényleg! :-)). Érdemes szólni egy ismerős zöldségesnek, hogy tegye el nekünk az ilyesmit, sokszor adnak 'zöldeket' ajándékba, amit a vevők ott hagynak, isteni finom ebédeket lehet ilyenekből összehozni.


A fenti képen szereplő curryben van sárgarépa, két brokkoliszár megpucolva, összekockázva, mungóbab és egy karalábé levele összetépkedve. Mi barnarizzsel ettük, mert most pont ahhoz volt kedvem, de bármilyen gabonakörettel is jó, vagy a gyrososoknál kapható pitával. Vagy persze házi készítésűvel, de nekem annyi időm valahogy sosincs...


Szóval recept-szerűség:

- 1/2 fej hagyma - 1-2 gerezd fokhagyma - kisujjnyi gyömbér - curry fűszerkeverék, és/vagy: kurkuma, köménymag, római kömény, bors, só, koriandermag, fekete kömény... - kókuszkrémkonzerv, vagy kókusztejszín, esetleg kókusztejpor - paradicsom, vagy pár kanál paradicsomkonzerv (elhagyható) - valamilyen zsiradék a hagymafélék pirításához (elhagyható) - maradék zöldségek tetszőleges keverékben, legyen benne valami zöld, valami sárga, valami hüvelyes, valami piros - minél színesebb, annál finomabb :-)

A hüvelyest, ha nem vöröslencse vagy hántolt mungóbab, éjszakára beáztatom, előbbieket elég alaposan leöblíteni. A zsiradékon megpirítom az apróra vágott hagymát, fokhagymát, s a lereszelt gyömbért. Hozzákeverem a fűszereket, még egyet kavarok rajta, hozzáadom az összevagdosott-tépkedett zöldségféléket, és felöntöm vízzel. Beleteszem a hüvelyest (ha áztattam, az áztatóvizet leöntöm, s a magot magát leöblítem), a paradicsomot, ha használok, lefedem, és addig főzöm, míg minden megpuhul. Ha puha, megsózom, még fűszerezem, ha kell, hozzáadom a kókuszkrémet, még 1-2 percig forralom, s kész is.

Tálaláskor lehet rá tenni kis (kókusz)joghurtot, friss korianderzöldet, sárgarépa levelét összevagdosva, stb.



Hüvelyesek függvényében fél - egy óra alatt készül el, de ennek nagy részét egyedül főddögélve tölti, nem kell felügyelni, csak néha ránézni, hogy nem főtte-e el a levét, szóval ideális home-office ebéd :-)

bottom of page