top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Cseresznyés joghurt (vegán, gluténmentes, véletlenül teljesértékű)

Frissítve: 2023. febr. 20.

Anyuéknál több cseresznyefa is van, úgyhogy a múltkor hoztak egy rekesszel:



Ennek örömére pár napig minden cseresznyéből volt itthon: cseresznyeleves, cseresznyés morzsasüti, és cseresznyés joghurt is készült - meg persze ettük nyersen is, sőt, be is főztem belőle csak úgy natúran, jó lesz télen a zabkásához.


A joghurtkészítés már nem egy új terep nálam: minden héten készül minimum egy adag natúr joghurt kesu-köles, kesu-rizs vagy fehérbab alapból, és mikor beindul a gyümölcsszezon, szoktam gyümölcsöset is csinálni, fűszerekkel vagy anélkül. Idén az első pályázó a cseresznye volt, de nemsokára jön a feketeribizli is, aztán majd követi később a sárgabarack, ősszel pedig a szilva, alma, körte...


Az egész joghurtkészítés nem egy bonyolult dolog, ha az ember figyel pár dologra, nevezetesen, hogy elég sűrű legyen az alap, és ne legyen túl forró, mikor beoltom, mert akkor kimúlnak a bacik. (Ha túl hideg, az nem baj, majd a joghurtkészítő szépen felmelegíti magának.)


Én nyuszikajagéppel (Vegital Silver) csinálom, mert van :-) de ha valaki türelmes és/vagy nincs gépe, kislábos-botmixer kombinációval is működhet a dolog. A fermentálót (joghurtkészítőt) is ki lehet váltani, bár az már trükkösebb: nagyjából 40 fokon kell tartani az alapot kb. 10-12 órán keresztül. Ha túl meleg lesz, elpusztulnak a bacik, ha meg túl hideg, akkor abbahagyják a szaporodást. Ez a legegyszerűbben joghurtkészítővel avagy fermentálóval valósítható meg, de kaptam már visszajelzést olyantól, aki befőzőautomatában csinálta és működött, sőt, egy izmosabb retro termosz, aminek foncsorozott a belseje, is jó lehet, plusz némi bugyolálás. Egy szó mint száz, a hőmérsékletet kell 'csak' eltalálni, s onnantól sima ügy. Ha lejárt az idő, mehet a hűtőbe (a fermentálónak van hűtő funckiója, szóval ha netán éjszaka közepe lenne, vagy nem vagyok itthon, megoldja egyedül), ott pár óra alatt éri el a végleges ízét - illetve ki szeretne langyos joghurtot enni...?


Hozzávalók 1.3as (Vegital Silver) géphez:

- 60 g barnarizs

- 60 g kesudió (nem sós meg ilyesmik, csak sima natúr)

- 30 dkg cseresznye (maggal együtt ennyi)

- csipet só

- joghurtkultúra



Elkészítés:

A cseresznyét kimagozom, s beteszem a gépbe a rizzsel, kesuval és a csipet sóval együtt, felöntöm vízzel a MIN jelzésig (kb. 1 liter), Soy milk programon megfőzöm. Ha kész, áttöltöm a fermentáló táljába még forrón, hogy az esetlegesen ott felejtődött bacikat kinyírjam vele.

Megvárom, míg kihűl (a közepe is, nemcsak a széle!), és közben nem nyúlkálok bele piszkos kézzel, lenyalt kiskanállal meg ilyesmik, és arra is vigyázok, nehogy belehulljon valami, mert akkor megromolhat a végeredmény.

Ha kihűlt, egy kézi habverővel belekeverem a joghurtkultúrát, és mehet a fermentálóba joghurt programra 10 órára. A végén átteszem a hűtőbe, s kész is.



Amint a fotón is látszik, ez sűrű lesz magától, nem kell bele külön sűrítő, se semmi efféle. És amilyen gyönyörű színe van mindössze bő maréknyi cseresznyétől...! Nem értem, minek kell a bolti joghurtokba mindenféle színezék meg aroma...


Mi reggelire ettük granolával, de csak simán nasinak is finom :-) A bolti joghurtokkal szemben ez nem lesz édes, mert a gyümölcscukor nagy részét feleszik a bacik, inkább egy natúr joghurthoz hasonlít, cseresznyével. Ha inkább a bolti édesebb ízre vágytok, utólag érdemes édesíteni, hogy ne kavarjon bele az érési folyamatokba.


Jó étvágyat!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page