top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Császármorzsa alias 'smarni' glutén-, tej- és tojásmentesen

Frissítve: 2023. szept. 4.

Ez nem egy gyors recept, cserébe finom, és az idő nagy részében nem igényel felette ácsorgást, csak a hűtőben pihentetést, szóval érdemes (időben :-)) nekifogni.


Néha előbukkannak olyan lekvárok a pincéből, amik valamilyen oknál fogva folyékonyabbak lettek (maradtak?) annál, mint ahogy szerintem egy lekvárnak ki kell néznie - ez a recept ideális az eltüntetésükhöz. Természetesen elfuserált lekvár hiányában szörppel is finom, vagy ha épp olyanom van, szoktam hozzá csinálni egy kis gyümölcsszószt (fagyasztott vagy friss bogyósgyümölcsöket felfőzök egy pici vaníliás cukorral és fahéjjal, és kész is). Pista ezeken felül még egy tonna porcukrot is rá szokott szórni, aminek a látványától a szemem is összeragad, de hát ízlések és pofonok, ugye...

Szerintem pont elég édes anélkül is.


Mindenesetre semmiképp sem az egészséges étkezés magasiskolája, szóval nem ezt esszük kétnaponta, de néha jólesik - és jó ürügy hozzá az elfuserált lekvár :-)



Hozzávalók 2-3 adaghoz:

- 3 dl növényi tej

- 2 csapott ek. cukor vagy ennek megfelelő, egyéb hőstabil édesítő

- csipet só

- 200 g kukoricadara

- 2 ek csicseriliszt

- 1 tk vaníliás cukor

- 2 ek sütőmargarin (tejmentes) vagy 1 ek kókuszzsír

- 1 marék mazsola vagy más aszalt gyümölcs (opcionális)

- tálaláshoz sárgabaracklekvár, szörp, gyümölcsszósz...


Elkészítés:

A növényi tejben egy kézi habverővel alaposan elkeverem a cukrokat, sót, kukoricadarát és a csicserilisztet, majd beteszem a hűtőbe minimum. 2 órára pihizni. (Lehet egész éjszakára is akár, vagy reggelitől ebédig, stb.) Ha arra járok, néha keverek egyet rajta, de nem muszáj: ha az elején rendesen átkevertem, s nincsenek benne galacsinok, köztes kevergetés nélkül is jó lesz.


Ha lejárt az idő, egy nagy, tapadásmentes serpenyőben felolvasztom a margarint.

A tésztát alaposan átkeverem (a kukoricadara hajlamos lesüllyedni az aljára), s a forró margarinra öntöm. Leveszem a lángot takarékra, s addig sütöm, míg az alja megpirul. Addig nem szabad nagyon piszkálni, mert trutyis lesz és letapad! Ha az alja megvan, akkor elkezdem a fakanállal összetörögetni, és addig kavarom, míg az egész átsül, morzsás lesz, de vannak még benne nagyobb darabok. Belekeverem a mazsolát, ha használok, lefedem, és pár percig pihentetem.


A fent említett lekvárral/szörppel/gyümölcsszósszal (hardcore verzióban ugye plusz porcukorral...) tálalom.



Jó étvágyat!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page