top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Cukkinis kukorica krémleves (vegán, gluténmentes)

Hála az égnek, a cukkini egy olyan növény, amit nem nagyon kell pátyolgatni - szóval még nálam is megél. A locsolgatást szereti, s ha egy ideig nem kerítek rá sort, szomorúan lekókasztja a leveleit, de ha meglocsolom, főnixmadárként újjáéled, a termésen meg szépen látszik, mikor voltunk itthon, s locsolgattam, és mikor nem (így lesznek aztán a babapiskóta, gitár, körte és efféle formájú cukkinik). Ha meg olyan az időjárás, amit pont szeret, hajlamos meglepetésszerűen nőni: egyik nap még semmi, aztán pár nap múlva már egy kisbabányi méretű példány lapul a levelek alatt... De ez legyen a legnagyobb bajunk!



És ha már úgyis csak a kertbe kell érte menni, igyekszünk változatosan felhasználni: töltve, rántva, grillezve, raguban... A fent emlegetett kisbabányi méretűekből pucolva, gyalulva, kis kaporral, joghurttal finom főzelék lesz, és ha már végképp nem tudok mihez fogni vele, bedobom a robotba krémlevesnek, néha magában, néha pedig valamilyen egyéb zöldséggel párosítva.

Jelen esetben kukoricával.



Hozzávalók:

- egy kb. 20 cm-es darab cukkini; ha zsenge, akkor elég megmosni, ha elaggottból vágok le egy darabot (mondjuk ami megmaradt a rántott cukkinis ebéd után), annak jobb kiszedni a magját, s meghámozni, nehogy keserű legyen.

- egy bögrényi főtt kukorica; itt is van mindenféle variációs lehetőség: le lehet szerelni egy valamiért nem megevett főtt kukoricáról is a szemeket, de jó hozzá a leöblített kukoricakonzerv is, vagy télen a fagyasztott - egy fej hagyma - egy gerezd fokhagyma - zsiradék hagymapirításhoz (opcionális, ha fontos a teljesértékűség, akkor ezt hagyd ki!)

- 1 dl fehérbor (opcionális) - só, bors, pici szerecsendió - tálaláshoz kis joghurt (ez is opcionális, de finomabb joghurttal, mint nélküle)


Elkészítés:

A cukkinit felvagdosom kockákra (pucolás-nem pucolás kérdését lásd feljebb), a hagymákat is nagyjából összevágom. A hagymákat egy kis zsiradékon (vagy anélkül), kislábosban megdinsztelem. Ha zsenge a hagyma, ezt a lépést ki lehet hagyni, de szerintem finomabb a dinsztelt hagymával, mintha csak simán megfőzném, és a fokhagyma is szelídebb lesz egy kis pirulástól.

Ezen a ponton jön képbe a robot: a cukkinit, a megpirult hagymákat és a kukorica kétharmadát beledobom (a maradék kukoricát félreteszem levesbetétnek), fűszerezem, beleöntöm a bort, ha használok, és felöntöm annyi hideg vízzel, hogy 1.3 liter legyen - ez az én gépemen a maximum jelzés. Krémleves programon megfőzöm.

Ha nem robottal csinálom, akkor picit több víz kellhet a párolgás miatt, de úgy is megvalósítható: megfőzöm, míg minden megpuhult, és botmixerrel összemixelem.


Tálaláskor igazságosan szétosztom a tányérokban maradék kukoricaszemeket, rámerem a forró levest, és adagonként kb. 1 ek. joghurttal ízesítem.

Pirítóssal könnyű vacsora is lehet akár, s aki szereti, pici chilitvel is ízesítheti.

Mindenképpen finom lesz!

bottom of page