top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

'Európai stílusú' müzli (gluténmentes, vegán)

Egyik alkalommal egy amerikai ismerősömmel arról beszélgettünk, hogy ki mit szokott reggelizni. Szóba került persze a palacsinta, zabkása, granola, aztán azt mondta nekem, hogy ő szokott csinálni müzlit is, európai stílusban.

Én csak lestem, mint az a bizonyos hal (a szatyorban), hogy én ugyan európainak gondolom magam, és müzlit is szoktunk enni,

de mi az az európai stílus?

Persze lázas magyarázás kezdődött, némi zacskómutogatással körítve, amiből kiderült számomra, hogy az a bizonyos étel, amit emleget, voltaképpen valahol félúton van a Birchermuesli és az overnight oats között! (Milyen szép bábeli mondatot sikerült összehoznom, ugye? :-) )

Hogy hogy lett végül 'európai stílus' a dolog neve, rejtély, de kipróbáltuk itthon is (ha már egyszer Európában lakunk...), és meglehetősen népszerű lett: elég laktató, jó íze is van, nem kell főzni és gyorsan elkészül - win-win. Ja, és természetesen lehet hozzá gyümölcsöket enni, ami Pistának az utóbbi időben kardinális kérdéssé vált: ha pár napig mondjuk pirítós és effélék vannak reggelire, egyszercsak fogja, csinál egy nagy vájling gyümölcssalátát, és rögtön meg is eszi... :-)


szilvás-fahéjas változat, némi datolyasziruppal

Az USAban kész keverékeket lehet kapni ebből a célból, de alapanyagokból is villámgyorsan összedobható, vagy ha van az embernek pár ráérő perce (maximum 10 szükséges hozzá), akkor érdemes egy befőttes üvegnyit összerakni belőle egyszerre, a reggeli folyamatokat felgyorsítandó. Mi több: ha boltban vennétek, akkor egy bármilyen sima müzli (tehát nem granola, hanem a klasszik, pirítatlan verzió) jó hozzá, amiben nincs semmilyen puffasztott izé, csak gabonapelyhek, olajos magvak és gyümölcs. (A puffasztott dolgok ugyanis az állástól megpampuskásodnak, és bizarr állagot adnak a kész ételnek, szóval azt jobb elkerülni.)

Node jöjjön az alaprecept, amit aztán tetszés szerint lehet variálni:


Hozzávalók 1 adagra számolva:

- 2 púpos ek. zabpehely

- 1 tk napraforgó mag

- 1 ek mazsola

- 1 tk tört lenmag

- 1 tk kókuszreszelék (opcionális, ha valaki nem szereti, nyugodtan ki lehet hagyni)

- 150 g natúr joghurt (házi, növényi, vagy bolti is lehet, de ne legyen édesített-ízesített-színesített)

- valamilyen fűszer, szirup (opcionális) és friss gyümölcs a tálaláshoz


Elkészítés:

Minden száraz cuccot egy tálkában összekeverek, hozzákeverem a natúr joghurtot, és kb. 10-15 percig állni hagyom. Ezalatt lehet gyümölcsöt mosni-aprítani, kávét főzni, fésülködni, öltözni... Először hígnak fog tűnni a keverék a joghurt miatt, de nemsokára megszívják magukat a pelyhek és az aszalt gyümölcsök és pont jó lesz az állaga.

Ha letelt az idő, még egyszer alaposan átkeverem, ráteszem a gyümölcsöket, fűszereket (ha használok), opcionálisan meglocsolom egy kis juharsziruppal, és megeszem. Ennyi!


Variációk:

- zabpehely helyett lehet mindenféle gabonapelyhet használni, kivéve a kukoricapelyhet, mert az puffasztott (ezügyben az ellenérveket lásd feljebb)

- napraforgó mag helyett/mellett lehet más olajos magot is tenni bele. Ha nagy darabok, azt érdemes kicsit összeaprítani, vagy eleve pl. kesudiótöretet használni.

- természetesen a mazsola sincs kőbe vésve, de mi szeretjük :-) bármilyen egyéb aszalt gyümölcs jó hozzá

- a lenmagot viszont nem érdemes kihagyni! jó állagot ad a kész müzlinek, mi több, még egészséges is. Ja, és finom!


Jó étvágyat!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page