top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Gnocchi nyári zöldségekkel (gluténmentes, vegán)

Ez a recept úgy született meg, hogy - bár nyár van, és 30 fok - muszáj voltam begyújtani a sütőt, mert 'valaki' megette az összes granolát... Amiből két dolog következett: egyrészt a lehető legrövidebb időt szerettem volna a meleg konyhában tölteni, másrészt meg kézenfekvő volt, hogy a sütőben készüljön el az ebéd, hisz már úgyis be volt gyújtva.

Így aztán mindent, amit a kertben és a hűtőben leltem, összedobáltam egy tepsire, bedugtam a sütőbe, és tök finom lett :-)

Körülbelül ennyire bonyolult a dolog, de ráérő idő függvényében természetesen lehet cizellálni, ezt-azt itthon készíteni a bolti vásárlás helyett (gnocchi), szépre fazonírozni és effélék. Sőt, ősszel szerintem klasszul működne paradicsom és cukkini helyett sütőtökkel és gombával is, mindenképp tervezem majd kipróbálni - ráadásul akkor már menekülni sem kell majd, direkt jól fog esni a meleg sütő mellett ácsorogni.



Nyár lévén érik a cukkini, és a paradicsom is rákezdte. A hagymákat is lassan fel kell szedni, úgyhogy adott volt, hogy ezek szerepeljenek az ebédben. Volt egy akciósan vásárolt GM gnocchim is a múltkori sparos látogatásból, szedtem még hozzá egy kis oregánót meg pár szem bazsalikomlevelet, és lényegileg meg is volt minden.


Hozzávalók 2-3 adaghoz:

- 1 bő arasznyi cukkini hosszában félbevágva s felszeletelve

- kb. fél kg. paradicsom gerezdekre vágva

- 1 kis fej lilahagyma felkarikázva

- 1-2 gerezd fokhagyma leszerelve vagy összenyomva

- fél konzerv kukorica, vagy egy marék fagyasztott, elszántaknak egy csőről frissen levagdosott kukoricaszemek

- 1 csomag gnocchi (500 g, a polcon elállós fajta, de frissből is biztos jó :-))

- 2 ek olívaolaj

- oregánó, só, bors

- tálaláshoz bazsalikomlevelek, de egy kis (kamu vagy igazi) parmezán se árt neki, ha épp van otthon.


itt még nyersen, sütés előtt

Elkészítés:

Érdemes azzal kezdeni, hogy az ember begyújtja a sütőt (190 fok, légkeverés). Egyrészt mire kész a vagdosás, pont be is melegszik, másrészt - legalábbis rám - ösztönzőleg hat, hogy tempósan vagdossak és minél előbb kijussak a konyhából... Szóval sütőt begyújtani, s indulhat a móka!


Egy magasabb peremű sütőtálat kibélelek sütőpapírral. Beledobálom az összevagdosott zöldségeket, a kukoricát és a gnocchit, megszórom egy kis friss (vagy szárított) oregánóval, sózom, borsozom. Az olívaolajat elkeverem a reszelt/összepréselt fokhagymával, és rálocsolom a tepsi tartalmára. Egy kanállal átkavarom, hogy mindenhol egyeneletesen eloszoljon a fűszerek és az olaj, s az eddigre bemelegedett sütőbe teszem.

Kimenekülök a konyhából valami hűvösebb helyszínre, aztán kb. 20-25 perc múlva visszamegyek, s keverek egyet a cuccon. Még 5 percre visszateszem a sütőbe - akkor van kész, ha a gnocchi arany színű, és a paradicsomok és a cukkinikarikák is átsültek.

Tálaláskor megszórom friss bazsalikommal, de lehet rá szórni egy kis friss chilit is, ha valaki szereti a csípőset, és persze (kamu vagy igazi) parmezán se árt neki, de anélkül is biztos el fog fogyni... :-)



Jó étvágyat!

bottom of page