top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

'Gondolatok a könyvtárban' - menü(terv) február első, fogorvossal súlyosbított hetére

Tegnap voltunk piacon - egész rendes idő volt, meg se áztunk, sőt, még a nap is kisütögetett időnként. Néha meg elkezdett csepegni az eső, de szerencsére sose élte bele magát túlzottan.


Ma aztán pici hóra ébredtünk, úgyhogy el akartunk menni sétálni, de aztán jól belebonyolódtunk a pakolásba, szervezésbe, meg a hó is elolvadt sajnos... Ráadásul kiderült, hogy ha ma nem megyünk el az IKEAba, akkor semmikor (ilyen az, ha az ember 9:30-18/19ig dolgozik...), úgyhogy gyorsan elosontunk oda is: ki kellett próbálni, hogy Pista 'csónakjai' beférnek-e a kinézett cipősszekrény fiókjaiba. Be! úgyhogy majd neten megrendeljük sorállás és tömegben toporgás nélkül.


Ezen kívül úgy voltam vele, hogy ha már itt ragadtunk Budapesten, kihasználom az időt: rendet rakok a lakásban, letörölgetem a könyvespolcot, kitisztíttatjuk a szőnyeget, és ha mindezzel végeztünk, kiválasztok pár könyvet, leülök a fotelbe, és olvasgatni fogok.



Ma estére sikerült ezt megvalósítani :-) Ilyenkor rendszerint eszembe jut kezdvenc író(nő)m (és barátnőm), Sarah A. Chrisman mondata, miszerint:

'We live in the world as it is, not as we would wish it to be...' - meglehetősen szabad fordításban: olyannak kell elfogadnunk a világot, amilyen. Mindenesetre törekszem rá. (Az idézett mondat a 'This Victorian Life' című könyvében van, ami 2015 novemberében jelent meg. Tökjó könyv, egyszerre szórakoztató, miközben csomó mindent meg lehet tudni belőle a viktoriánus korról, az USA társadalmáról és a házfelújítás bonyodalmairól, ami ott pont ugyanolyan hajtépős mutatvány tud lenni, mint Magyarországon. E-book és nyomtatott formában is itt.)


Elmélkedés közben a menüt is megírtam; lesz elég dolgom a hétköznapokkal, ne kelljen még ezen is naponta tanakodni:


Tehát a menü, olvsaható kiadásban (sajna nem írok olyan szépen, mint Sarah, sőt, Pista időnként igen érdekes dolgokat bír kiolvasni a bevásárlólistából - tiszta szerencse, hogy pl. 'fűrészes habókot' nem árulnak a boltokban...):


HÉTFŐ: - karfiol krémleves (még a múltkori karfiol leveleiből van egy marékkal, szóval abból) - gombapöri nokedlivel, meg savanyúsággal KEDD - 'húsleves' (recept itt) - zöldborsós ragu, sült édesburgonya

SZERDA délelőtt fogorvos, szóval valószínűleg csak Pista fog ebédelni... esetleg lövök valami babakaját a müllerben hazafelé :-D - zellerkémleves és - rakott káposzta lesz neki, mindkettő már a fagyóban várja, hogy megegyék.

CSÜTÖRTÖK - maradék 'húsleves' keddről - spenót, főtt krumpli, virsli

PÉNTEK - céklás vöröslencse (vagy vöröslencsés cékla?) leves, fogászati állapot függvényében krémleves, avagy darabos - fánk! mert nem múlhat el a farsangi szezon fánk nélkül - az, hogy tízperces expressz verzió lesz, vagy rendes, dagasztott-kelesztett, majd elválik.

SZOMBAT - paradicsomos tészta, fokhagymás fodroskel


A jövő hét elég sűrű lesz, mind munkaügyileg, mind fogászatilag... Viszont, ha ezen túl vagyunk, kis szerencsével jövő hét vasárnap már a boglári kávézóasztal mellett fogom a menüt tervezni :-) őszintén remélem, hogy semmi se jön közbe.


bottom of page