top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Lencsesaláta - egyszerű, nagyszerű s véletlenül teljesértékű

Ezt a lencsesalátát még évekkel ezelőtt találtam ki, amikor egyik évben december 31-én délután még nem lehetett tudni, hányan jönnek hozzánk Szilveszterezni, egyáltalán jönnek-e, s ha igen, mikor?


S mivel szeretnénk szépek is, meg gazdagok is lenni - nem mellesleg a lencse finom - azóta is rendszeresen csinálom: jó frissen-melegen is, langyosan is, de másnap (vagy órákkal később) hidegen is. Ha meg véletlenül megmaradna (de nem fog :-)), s már nagyon unjuk, 1-2-3 nap múlva a maradékot egy kis darált dióval és szójaszósszal, vagy mustárral összeturmixolva klassz szendvicskrémet lehet belőle gyártani, ami pirítóssal és némi extra lilahagymával már tuti elfogy!


szerintem nem kell hozzá chili, de ez Pista tányérja... :-) kétségtelen viszont, hogy így jobban néz ki!

Az egész recept sarkalatos pontja a lencsefőzés: sajnos ez konzerv lencséből nem az igazi, mert a főzővízbe teszem a fűszereket, fokhagymát, hogy fővés közben jól átvegye a lencse az ízeket. Szerencsére viszont a lencsefőzés nem egy hosszadalmas történet (szemben mondjuk a csicseriborsóval), szóval némi rákészüléssel simán megoldható, és még csak őrizni sem kell: miközben ő főddögél, lehet másegyebet csinálni. Arra azért figyeljünk, hogy ne fője el az összes vizét s égjen le...


Hozzávalók:

- 1 bögre lencse: zöld, barna, fekete is lehet. A vörös és a sárga nem jó, mert az szétfő pampuskává

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 2 nagyobb babérlevél

- szemes bors (5-6 szem kb), de lehet frissen őrölt is - 1 mokkáskanál köménymag

- só

- opcionálisan római kömény

- egy fél citrom leve

- tálaláshoz hagyma és joghurt



Elkészítés:

Én speciel rizsfőzőben főzöm a hüvelyeseket, mert az automatikusan kikapcsol, ha kész, de egy lábos is ugyanolyan jó, csak arra oda kell picit figyelni, nem tanácsos közben nagyon elmerülni egyéb tevékenységekben (tapasztalatból beszélek :-)).

Tehát: a lencsét kiválogatom, hogy ne legyen benne zsákdarab, kavics és effélék, és beáztatom bő vízbe 1-2-akárhány órára. Praktikusan a rizsfőzőbe szoktam áztatni, de lehet tálba is, vagy abba a lábosba, amiben főzni fogjuk. (Vészhelyzet esetén, ha a lencse nem túl öreg, nem muszáj áztatni, de úgy hosszabb picit a főzési idő.) Amikor úgy gondolom, hogy már jó lesz, leöblítem, és négy bögrényi vizet öntök rá. A vízbe beleteszem egészben a babérlevelet, fokhagymagerezdeket és a fűszereket, kivéve a sót, azt majd csak a vége felé adom hozzá. Megfőzöm a lencsét, mire megpuhul, azalatt kb. be is szívja a vizet, de ha esetleg maradna rajta, azt leöntöm. Ha eddig nem sóztam, akkor picit megsózom, kihorgászom belőle a babérlevelet, s átrakom egy szép tálba.

Belekeverem a citromlevet, megkóstolom, elég fűszeres-e, fűszerezem, ha szükséges, és tálkákba szedem.

Adagonként egy kanál joghurtot teszek rá, meg némi hagymakarikát - lilahagymával, vöröshagymával vagy zöldhagymával is finom.

Lehet enni magában is, kenyérrel, vagy kis pirított füstölt tofuval, Szilveszterkor pedig természetesen virslivel :-) (A virslik mindenféle fura összetevőt tartalmaznak, szóval azt ne kétnaponta, de nekünk ennyi belefér.)


Ha netán maradna, és már uncsi, akkor darálok mellé egy kis diót, s a fűszeres lencsét a dióval, citromlével, szójaszósszal vagy mustárral ízesítve összeaprítom robotgépben. Pirítósra kenve, egy kis extra lilahagyma-karikával finom vacsi lesz belőle.


Jó étvágyat!






bottom of page