top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

"Nem vagy laktózérzékeny! egyszerűen csak nem vagy boci!" :-) - kalandjaim a (házi) növényi tejekkel

Frissítve: 2021. jún. 10.

Még régebben keringett a neten egy cuki boci rajza ezzel a felirattal:

"You're not lactose intolerant. You're just not a baby cow"


Az a része OK, hogy nem vagyok boci - viszont a megszokás, a hagyományos konyha és az élelmiszeripar azért eléggé megnehezíti a helyzetet, ha az ember lánya nem tudja megemészteni a tejet semmilyen formában. Szerencsére az első kettőre van megoldás, az élelmiszeriparral meg kesztyűs kézzel és aprólékos olvasással bánok, s igyekszem elkerülni a kisebb-nagyobb buktatókat. Az legemlékezetesebb dolgok közé tartozik a tejport tartalmazó húsvéti kötözött sonka, fagyasztott zöldségkeverék, és darált mák. De találtam már fűszerkeverékben, paradicsomszószban és savanyúságban is, szóval csak óvatosan!

A megszokott ízek előállítására (hello, tejeskávé!) egyik lehetőség a bolti növényi tej: vannak köztük nagyon finomak (meg egészen borzadályosak is), ellenben mind őrülten drága, és akkor még az összetevők listáját néha jobb, ha az ember meg se nézi...

Szerencsére növényi tejet itthon is tudok csinálni, és a kezdeti botladozásokat kivéve nagyon finomak is. A boltihoz képest mindegyik 'gombokba kerül', és nincs bennük semmiféle varázsszer, csak amit belerakok. Itthon olyasmiből is tudok tejet csinálni, ami a boltban nincs, pl. dió, vagy köles, ízesíthetem vaníliával, mindenféle fűszerrel, vagy csinálhatok sütőtökös latte alapot is akár.


Eleinte próbálkoztam a sima turmixolós módszerrel - ez olajos magokkal egész jól működik. Hátrányuk, hogy nem nagyon állnak el, mivel nyersen készült tejek, előnyük viszont, hogy villámgyorsan kész vannak, szóval időről időre bevetem, ha kitör a 'tejválság'.


Nagy kedvenc a kesutej (sózatlan, natúr kesudiót turmixolok vízzel), az olcsóbb megoldás pedig a földimogyoró, opcionálisan kis kókuszreszelékkel. Ha pedig 'a pénz nem számít!', jöhet a hántolt kendermagból készült verzió! Isteni finom - és ugyanannyira drága sajnos...



Ezek a tejek mind jól habosodnak (képen a kenderből készült), és a kesunak meg a kendernek elég semleges íze van, szóval főzéshez is jó akár.


Másik lehetőség a főzött növényi tej. Őszinte leszek, egyetlen egyszer csináltam főzött rizstejet kislábosban - a végeredmény katasztrofális lett, bizonyára a recept se volt túl jó... Aztán pár éve beszereztünk egy Vegital tejkészítőt, s azóta azzal gyártom a mindenféle tejeket, tejszíneket (ezekből lesznek a joghurtok és a kefír is), és persze használom kb. mindenre, amit főzni és turmixolni kell.

Tejből rendszerint rizs-kókusz vagy zab-kókusz készül, ezek semleges ízűek, illteve mostanában nagy kedvenc a sárgaborsó tej is. Nincs betonfőzelék íze... :-) ellenben klasszul habosodik, kakaónak is finom, és főzni is lehet vele, jó krumplipürébe, spenótba, stb.


Sárgaborsó tej recept 0.9 literes tejfőzőhöz:

- 2 púpos ek. sárgaborsó (nem kell áztatni, de érdemes átválogatni, mert szoktak lenni benne kavicsok, szárdarabok, zsákfoszlányok...) - 4 púpos ek. kókuszreszelék - csipet só - 1 ek semleges ízű olaj (én Lidl-ben kapható szőlőmagolajat használok, az tök jól emulgeál, de van ennél egészségesebb verzió is a világon, sőt, akár el is hagyható, de akkor érdemes hűlés közben egyet-egyet lengetni a palackon, hogy a kókuszzsír ne váljon ki annyira, s keljen külön életre a palack nyakában) - 1 nagyoncsapott ek. cukor (lehet egyéb - hőstabil - édesítőt is használni) feltöltöm a gépet a maximumig, és soy milk programon megfőzöm. A végén szűrni kell, a szűrleményt rendszerint beledobom fasírtba, de volt már, hogy kőrözöttet csináltam belőle, vagy kenyértésztába keverem bele - a lehetőségek száma végtelen.

A főzött tejek sokkal tovább elállnak, mint a nyersek, cserébe kell egy fél óra + a szűrés, mire elkészülnek, úgyhogy erre picit korábban kell gondolni. Prekávé állapotban nekem csak a nyers verzióra van kapacitásom...

bottom of page