top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Steiner Kristóf után szabadon: (nem)tojásos (nem)nokedli (vegán, gluténmentes, lisztkeverék nélkül)

Frissítve: 2023. febr. 22.

...folytathatnám azzal, hogy (nem)fejes salátával, de a fejes saláta speciel igazi :-) Ráadásul Pista irtó finomat csinál, szóval meg szoktam hagyni neki ezt a lehetőséget a kibontakozásra. Így aztán végképp nagyon gyors ez az ebéd: mialatt én összedobom a nokedlit, ő megmossa s ízesíti a salátát; konyhába érkezéstől számítva szűk fél óra alatt asztalon az ebéd.



A saláta kulcsa, hogy igazi, friss, finom legyen - semmi paplan, meg sápatag lapulevelek!

A nokedlié pedig, hogy rögvest meg kell enni, ha elkészült, ugyanis nem tesz neki jót a pakolgatás, újramelegítés. Ha muszáj, a nokedli részét meg lehet csinálni előre, s csak átmelegíteni a 'tojással', de összesütve már inkább ne tartogassátok. (És persze a nokedlit lehet enni mással is, szóval úgy is működik, hogy egyik nap dupla adag nokedli készül mondjuk a gombapörkölthöz, s a maradékból másnap tojásos nokedli. Éljen a lustaság! :-))


Jöjjön tehát a recept! kb. 3-4 adag lesz belőle éhség függvényében:


Hozzávalók a tojáshoz:

- 200 g (növényi) joghurt a hígabb fajtából, vagy akár kefír is lehet - ha csak sűrű van, akkor lehet, hogy kelleni fog bele egy kis víz

- 100 g csicseriliszt

- 1 mokkáskanál fekete só (kala namak) a tojásízért

- 1 evőkanál sörélesztőpehely

- 1/2 mokkáskanál kurkuma a színe kedvéért

- pici só, őrölt bors


Hozzávalók a nokedlihez:

- 100 g csicseriliszt

- 200 g barnarizsliszt

- kb. 3 dl víz

- pici só


Elkészítés:

Először összekeverem egy tálban a 'tojás' alkotórészeit, a joghurtot, csicserilisztet, fűszereket. Érdemes bevetni egy (kézi) habverőt, hogy ne legyen csomós. Ha a joghurt nem volt elég híg, lehet hozzá adni még egy kis vizet - az a cél, hogy egy sűrűn folyó dolog legyen a végeredmény. Ha ez megvan, félreteszem pihenni, s jöhet a nokedli!

Elkeverem egy tálban először a nokedli száraz összetevőit, aztán hozzáöntök apránként annyi vizet, hogy klasszik nokedlitészta-állaga legyen. Nem lesz olyan rugalmas, mint a búzalisztből készült verzió, de azért az állaga nagyjából hasonlítson.

Egy nagy (!) fazékban vizet forralok, s ha már lobog, beleszaggatom a nokedlit. Itt kell egy kis rutin meg koncentráció, ugyanis meglehetősen gyorsan kell dolgozni: ha feljöttek a víz tetejére, még 1-2 perc, s már lehet is szűrni, ráadásul hajlamos felhabzani, szóval egyik kezemmel fogom a nokedliszaggatót, másikkal toligálom a lapátkáját, harmadikkal keverem a vízben úszó nokedliket, negyedikkel leszűröm egy szűrőkanállal azokat, amik már kész vannak... Nagymamám mindig mondta, hogy a három kéz a minimum, amivel egy nő el tud boldogulni :-) Viccet félretéve, ha nagyobb adagot csináltok, érdemes inkább két részletben kifőzni, nehogy mire végeztek a szaggatással, az elsőként vízbe kerülő nokedlik csirizzé váljanak a fazékban.

Ha ezzel a művelettel sikeresen végeztem, leszűröm a nokedliket, s gyorsan átöblítem a csap alatt. Ki fog tőle hűlni picit, ami nem baj, mert úgyis átforrósítjuk a tojásozás közepette, cserébe megakadályozza, hogy összeragadjanak illetve szétfőjenek. Ezzel a nokedli kész is.

A tojásozáshoz fogok egy nagy (!), lehetőleg tapadásmentes serpenyőt, s beleteszek némi zsiradékot. Felforrósítom, beleteszem a nokedlit, s átkeverem, hogy minden oldalán picit olajos legyen. Mikor már jó forró, ráöntöm a kamu tojásos keveréket. Rögtön leveszem a lángot kisebbre, nehogy megégjen az alja, mielőtt átsülne a teteje, s időnként átkeverve addig sütöm, míg már MAJDNEM jó az állaga. Ha már jó, akkor késő: mire evésre kerül a sor, kiszárad... Szóval mikor már majdnem jó, lekapcsolom alatta a tüzet, ráteszek egy fedőt, s hagyom állni 1-2 percig (azalatt meg lehet teríteni pl.), de nem tovább, hogy ne hűljön ki, csak épp picit összeálljon.

Kész is! Komolyan, leírni tovább tartott, mint megfőzni :-)

Tavasszal fejes saláta, nyáron kovászos uborka, télen meg valamilyen savanyúság 'jár' hozzá.



Jó étvágyat!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page