top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Szendvicskrémek vagy mártogatós kencék - szűrlemény-hasznosítás

Frissítve: 2021. ápr. 16.

A növényi tej házi készítésének velejárója, hogy hacsak nem kesu-köles tejet csinálok, esetleg szóját, granulátumból, akkor szűrés után visszamarad belőle egy rostos izé... Van, aki ezt magában megeszi, de szerintem nem finom - ami nem is csoda, hisz minden íz kifőtt már belőle a tejbe, ezek lényegében tényleg csak a rostok. (Ugyanebből a megfontolásból amúgy időnként fogom, s kihajítom, lelkifurka nélkül - végülis nem áll fölöttem a zero waste rendőrség, ha épp nem tudom felhasználni, nem görcsölök rajta, így járt :-))

Ezzel együtt azért többnyire igyekszem felhasználni, főleg az értékesebbjét (dió, mandula).

A teljesség igénye nélkül a következőket szoktam elkövetni:

- ha épp sütök kenyeret, beledobom a tésztájába - ha muffint, amerikai palacsintát, gofrit sütök, úgyszintén (ilyenkor picit több liszt kell bele, hogy felvegye a szűrleményben maradt nedvességet) - fasírtba is bele lehet tenni, ha épp az készül (szintén figyelve a nedvességtartalmára)

Ezek olyan dolgok, hogy 'ha már van, ne dobjuk ki', de amihez képes vagyok külön tejet csinálni a szűrlemény kedvéért, az a szendvicskrém :-)


Mivel a fent említettek okán nagyjából nincs semmilyen íze, ezért nyugodtan lehet bárhogy fűszerezni. Jót tesz neki egy pár óra a hűtőben, sőt, másnapra még finomabb lesz: a rostok megszívják magukat a fűszerekkel, és összeérnek az ízek.

Jöjjön tehát három kedvenc, kedvcsinálónak:


Kőrözött - vagy hívjuk inkább magyaros szendvicskrémnek

Hozzávalók: - kb. bármilyen növényi tej szűrleménye (a képen szereplő speciel sárgaborsó) - (növényi) natúr joghurt; ez a képen épp házi, de lehet bolti is persze, csak az a fontos, hogy ne legyen édesített - a szokásos fűszerek, amiket az ember kőrözöttbe tesz: lilahagyma, mustár, só, köménymag, pirospaprika, bors, Pista kis cayenne borsot is szokott bele tenni, meg kapribogyót


Fokhagymás-provence-i fűszeres:

Hozzávalók: - egy adag szűrlemény - natúr joghurt (növényi, ez bolti volt) - frissen facsart citromlé, provence-i fűszerkeverék, 1-2 gerezd fokhagyma összenyomva, só, bors


Kapros-fokhagymás

Hozzávalók: - egy adag szűrlemény - natúr joghurt (növényi, most épp kesu-köles) - frissen facsart citromlé, egy csokor kapor finomra vágva, 1-2 gerezd fokhagyma összenyomva, só, bors


Mindegyik ugyanúgy készül: egy tálkában összekeverem a szűrleményt annyi joghurttal, hogy az állaga klassz legyen, aztán fűszerezem. Közben ér kóstolgatni :-)


Szendvicskrémen kívül, kicsit hígabbra készítve, el lehet sütni ugyanezt mártogatósnak is, a vendégek szokták szeretni. Akár chipsszel, grissinivel, vagy hasábokra vágott zöldségekkel is finom.


És persze a variációk száma szinte végtelen: tavasszal szoktam csinálni medvehagymásat, nyáron friss bazsalikommal bazsalikomos-aszalt paradicsomosat, zsályás-lilahagymásat friss zsályával, de a rozmaring is jól áll neki. Az alap minden esetben a szűrlemény, joghurt, só, fűszerek.

bottom of page