top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Tavaszi citromos csicseriragu (gluténmentes, vegán)

Ideális maradékmentő ebéd következik, ami azon kívül, hogy villámgyorsan összedobható, pont ideális tavasz elejére: friss, illatos és nagyjából bármiből készülhet, ami épp van itthon.

Fagyasztott zöldségekkel még az évszakot is meg lehet hackelni: tél végén, mikor már borzadályosan unja mindenki a céklát-zellert-káposztát, de a spárga, spenót és a friss borsó még a kanyarban sincs, kis változatosságot tud hozni a menübe. És azt mondtam már, hogy finom? meg hogy gyors? :-)


A gyorsaság nagyrészt annak köszönhető, hogy előre megfőzött hüvelyest használok hozzá: ez lehet akár konzerv is, de rendszerint hét végén (vagy legkésőbb hétfőn) szoktam főzni egy adag babot, csicseriborsót vagy lencsét, amit aztán apránként a hét folyamán elhasználok. Nyilván ha az ember aznap kezdene nulláról száraz csicseriborsót főzögetni, akkor nem nevezhető épp nagyon gyorsnak...


A zöldségek pedig ízlés és hűtőtartalom szerint variálhatóak: legyen benne valami piros, valami zöld, valami sárga és valami fehér! A céklát nem ajánlom, mert túl földes (és amúgyis összefog mindent rózsaszínre), de répafélék, brokkoli, zöldbab, csíkokra szelt zöldpaprika, elaggott paradicsom, gomba, cukkini, padlizsán mehet bele bátran. A fagyó mélyén kóborló kétmarék zöldségkeverék elhasználásához is ideális recept, de tényleg kb. bármi jó, ami van.

A dolog lelke amúgy a fűszerezés:

én egy svájci alpesi zöldfűszerkeveréket használok hozzá, de provence-i fűszerrel is jó, vagy akár lehet hozzá szedni friss zöldfűszereket is a kertből/ablakpárkányról, ha épp nem havazik... Mindenképp legyen benne egy kis oregánó! (Az általam használt fűszerkeverék összetevői: Só (75%), petrezselyem, lestyán, oregánó, bazsalikom, fokhagyma, hagyma, póréhagyma, sárgarépa, cayenne bors.)

A koronát pedig a friss, reszelt citromhéj és a frissen facsart citromlé teszi fel; ez fontos, hogy jó minőségű legyen - bolti, palckos citromlével inkább ne próbálkozzatok...


Ami a köretet illeti: még nyáron szert tettem néhány doboz gluténmentes kuszkuszra, az a leggyorsabb, és akinek nem szempont a gluténmentesség, az nyilván vehet sima kuszkuszt: 5 perc alatt kész, és jónapot. Sima fehér rizzsel is lehet enni, bár nekem azzal valamiért annyira nem jön be, ellenben (fehér) quinoával nagyon jó,és az se egy hosszú lejáratú program. Szóval itt is az 'ami van otthon' vezérel - akár a maradék főtt gabonát is nagyszerűen el lehet hozzá használni.



Jöjjön tehát a nagyon bonyolult recept! :-)


Hozzávalók 2 adaghoz:

- 1 konzerv csicseriborsó leöblítve, vagy valamilyen maradék főtt hüvelyes a nem szétfővős fajtából (szóval ne legyen sárgaborsó vagy vöröslencse)

- 2 marék vegyes, összevagdosott zöldség, friss vagy fagyasztott is jó

- fél fej hagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 1 teáskanál zöldfűszer-keverék (részleteket lásd feljebb)

- fél biocitrom reszelt héja és leve - ha nem biot vesztek, akkor nézzétek meg, hogy a héja fogyasztható-e! gombaölőszerrel nem fűszerezünk, mert nem finom.

- 2 teáskanál olívaolaj (opcionális)

- só, bors

- tálaláshoz valamilyen főtt gabona


Elkészítés:

Egy edényben megmelegítem az olajat, ha használok (lehet tapadásmentes serpenyőben, teáskanál vízen is párolni a hagymát), s áttetszőre pirítom rajta a hagymát. Ha kész, mehet rá a zöldség: a fagyos enged elég levet ahhoz, hogy megpárolódjon, de a frissnek nem árt 1-2 evőkanálnyi víz. Elkeverem a hagymával, ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem, és kis lángon, fedő alatt pár percig párolom.

Hozzákeverem a csicseriborsót, ha házi, akkor mehet bele a fűszeres levéből is egy kevés, ha bolti, akkor még egy kis vizet teszek hozzá, hogy ne legyen száraz. Összeforralom a zöldségekkel, elzárom alatta a gázt, és ízesítem a citromhéjjal és a citromlével. Fedő alatt állni hagyon pár percig, hogy az ízek összeérjenek: azalatt lehet teríteni, gabonaköretet melegíteni, családtagokat hajkurászni, hogy

gyertek ebédelni! :-)

Tálaláskor meg lehet még szórni egy kis friss petrezselyemmel, metélőhagymával, vagy valami egyéb friss zöldfélével - én most az újhagyma zöldjét tettem rá.


Jó étvágyat!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page