top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Tavaszi citromos lencseleves (gluténmentes, vegán)

Mióta van rizsfőzőm, és kiderítetettem, hogy lehet benne száraz hüvelyeseket főzni, azóta nemigen veszek konzervet. A masina meglehetősen leegyszerűsíti a dolgot: este beáztatom a babot, csicserit, vagy amit épp főzök, reggel beteszem az edénybe, felöntöm a megadott mennyiségű vízzel, bekapcsolom, s szól ha kész - és még ki is kapcsol, szóval tutira nem ég oda semmi! Viszont ahhoz, hogy ez így klasszul működjön, muszáj kicsit előre tervezni (pl. beáztatni az illető babot), és pont ugyanannyi idő alatt fő meg, mint lábosban, csak nem kell felügyelni. (Elvileg, ha lenne egy kuktám, azzal fel lehetne pörgetni a dolgokat, de egyelőre nem sikerült túltenni magam a kiskori traumán, amit a kilövő kuktaszelepek okoztak, szóval maradok egyelőre a klasszik főzős megoldásnál.)


Nade mi van, ha nincs előre beáztatva semmi, mert programváltozás van, valaki jött, valami másképp alakult, de mégiscsak kéne valami tartalmas leves? Ilyenkor jönnek a lencsefélék... :-) Nem kell áztatni, kb. fél óra alatt megfő (a vörös még gyorsabban, cserébe az szétfő, szóval inkább sűrítésnek szoktam alkalmazni), úgyhogy tökéletes megoldás ilyen alkalmakra.



A lencselevest alapvetően fokhagymával, füstölt pirospaprikával és zöldségekkel szoktam főzni, de mióta ilyen szépen kitavaszodott, úgy éreztem, jobban esne valami könnyedebb ízesítés: legyen savanykás, tavaszias, de mégis tartalmas.

Íme:


Hozzávalók 4 adagra:

- 1 fej főzőhagyma, a zöldje egy részével együtt

- 200 g barna vagy zöld lencse

- 200 g újkrumpli

- 2 kisebb ág friss kakukkfű

- 1 kisebb babérlevél

- só, bors

- 1 ek olaj vagy egyéb zsiradék (elhagyható)

- egy fél citrom reszelt héja és leve

- tálaláshoz joghurt (házi-növényi, vagy bármilyen bolti, de persze ne legyen ízesített, se édes)


Elkészítés:

A hagymának levágom a zöldjét, alaposan megmosom s félreteszem. A fehér részt felkockázom, és a zsiradékon (vagy 1-2 ek vizen) egy lábosban megdinsztelem.

A krumplit alaposan megsikálom és felvágom falatnyi darabokra, a lencsét átválogatom s leöblítem. (Szoktam benne érdekes dolgokat találni, szóval érdemes rászánni azt a pár percet, míg az ember gyorsan átnézi.)

Ha a hagyma kész, beleteszem a lencsét, s felöntöm kb. 1.5 liter vízzel. Beleteszem a babérlevelet, és a kakukkfüvet is, sózom, borsozom, és felforralom. Forrástól számítva 10 percig főzöm, aztán beleteszem a krumplit is, és addig főzöm, míg a lencse is és a krumpli is megpuhul.

Amikor kész, belekeverem a citromhéjat és a citromlevet, egyet kavarok rajta, s lezárom alatta a gázt. Fedő alatt pihentetem pár percet, hogy összeérjenek az ízek - addig vékony karikákra vágom a félretett hagymazöldet a tálaláshoz.



Tálaláskor adagonként egy kanál joghurtot teszek bele és megszórom a hagymazölddel.


Jó étvágyat!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page