top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Vaníliás körtekrémleves (vegán, gluténmentes, véletlenül teljesértékű)

Van egy körtefánk, ami szerencsére nem túl hatalmas, szóval abszolút kezelhető mennyiségű körtét terem, a termése pedig finom! Semmi szájösszehúzás, fogtörés és effélék - az az igazi, szaftos, édes körte. Bár ősszel egy kis apránkénti potyogás után egyszercsak lehullik róla az összes (jellemzően egy nagyobb szél után), nem mind érett még olyankor, úgyhogy ahogy folyamatosan érik - a garázsban vagy a pincében - rendszerint fel is használjuk.


itt még nem érett, sőt, kitalálta, hogy hoz még pár virágot...

Néha készül egy kis lekvár is, de nem az a fő mutatvány, hanem a körtés muffin, körtés palacsinta, körtés joghurt, körtés banánkenyér, körtés morzsasüti, körtés-diós saláta... és a körtekrémleves.


Bár a gyümölcslevesek inkább nyári ételnek számítanak, az alma, szilva és a körte szerintem kivétel: bár finom hidegen is, de hűvös napokon, jó fűszeresen-forrón utolérhetetlen!


Az egyszerűség kedvéért robotban szoktam csinálni, de robot hiányában a szokásos kislábos-botmixer kombináció itt is jó lesz. És azt mondtam már, hogy végtelenül egyszerű?


itt már érett, puha, illatos, szaftos... finom!

Recept:

Az én gépem 1.3 literes, szóval ha a tied kisebb/nagyobb, akkor arányosan kevesebb/több alapanyaggal számolj, ha pedig a kislábos a főszereplő, akkor kb. annyira öntsd fel vízzel, hogy szűk 1.5 liter legyen a végeredmény (a kislábosból jobban párolog a víz, szóval picit több kellhet, mint a robotos verziónál).


Hozzávalók 3-4 adaghoz:

- 2-3 érett, szaftos körte, összesen (megtiszítva) kb. 40 dkg. Meghámozni nem szoktam, csak kimagozom, meg persze leszedem a szárát, és az esetlegesen punnyadt részeket (kukacot :D )

- 50 g köles

- 1 tk vaníliakivonat, 1 mokkás kanál őrölt fahéj

- pár szem datolya édesítésnek, vagy egyéb édesítő, de ha elég érett a körte, akkor ezt ki is lehet hagyni akár (én csak ritkán teszek bele bármit, ez egy édes fajta körte, de nyilván nem mind ilyen, szóval érdemes vele kísérletezni, kinek hogy ízlik)

- tálaláshoz kókuszchips és (házi növényi) joghurt


Elkészítés:

A körtét összevagdosom kb. dobókockányi méretű darabokra, s beledobom a robotba. A kölest leöblítem, mehet a körte után. Fűszereket is rászórom, felöntöm vízzel s krémleves programon megfőzöm. Asszem ezt tovább tart leírni mint megcsinálni :-)

Kislábosban az egészet addig főzöm, míg megpuhul a köles, s turmixolom.



Tálaláskor teszek bele egy kanál joghurtot, s megszórom a tetejét kókuszchipsszel. Forrón a legfinomabb, mondjuk egy jó kis hétvégi kirándulás után, de a maradékot (ha van... de úgyse lesz!) ér másnap megenni hidegen :-)


Jó étvágyat!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page