top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Villámgyors barackos gombóc (gluténmentes, vegán, véletlenül teljesértékű, lisztkeverék nélkül)

Frissítve: 2023. febr. 22.

Régen mindig nagy eseménynek számított, mikor nagyi néha csinált barackos gombócot (meg időnként szilvásat is): emlékeim szerint egy félnapos program volt krumplit főzni, összetörni, kihűteni, tésztát gyúrni... Később párszor próbálkoztam vele én is, de mivel a krumplistészta nem egzakt tudomány - 'amennyi lisztet felvesz' - kétesélyes volt a végeredmény. Persze ha annyit gyakoroltam volna, mint nagyi, a biztos ránézésre is megmondanám, mennyi az annyi :-) Mindenesetre rutin ide vagy oda, semmiképp se volt egy gyors étel.



Aztán megtaláltam ezt a receptet, ami reménykeltő volt: eleve nem kell hozzá krumplit főzni, és ha nem akarok kazalnyi gombócot, akkor elég gyorsan meg is van. Itt-ott kihagytam belőle ezt-azt (a margarint a tésztából és a cukrot a prézliből pl), de alapvetően ez egy jó recept: mialatt felforr a víz, megvannak a gombócok, míg megfőnek, addig lehet prézlit pirítani, s kész is. Ez, kombinálva a kertben lévő két sárgabarackfával asszem nem meglepő, hogy meglehetősen sűrűn csináltam barackos gombócot, egész addig, míg aztán kitört a gluténmentesség... A fák viszont maradtak továbbra is, ráadásul tavaly nyáron az egyik fán csomó termés volt (mondjuk a másikon nulla, de az öregebb fa termése bőségesen kárpótolt a másikért), szóval adta magát, hogy csak meg kéne valahogy csinálni gluténmentesen!

A teljesértékűség nem volt szándékos :-) Nem, nem lesz PONT ugyanolyan, mint nagyié, de azért meglehetősen finom, és belátható időn belül, kb. fél óra alatt elkészül, szóval akár egy sima hétköznap is neki lehet fogni. Ja, és semmi 'ízlés szerint' meg 'amennyit felvesz', szóval tutira mindig sikerülni fog:-)


Ugyanez a tészta működik szilvával is, csak akkor picit szöszölősebb: eleve a szilva kisebb, szóval több gombócot kell csinálni, hogy jóllakjunk, illetve érdemes egész vékonyra kilapogatni a tésztát, hogy ne nőjön túl nagy bunda a gyümölcs köré.


A gyümölcs édességétől (meg a célszemélyek édesszájúságától) függően a mag helyére lehet tenni egy szem aszalt datolyát, fahéjat - nagyi kockacukrot tett anno, de ha fontos a teljesértékűség, akkor az nem játszik. És persze benne is lehet hagyni a magot, úgy gyorsabb, de én jobban szeretem kimagozni; s le is szoktam fagyasztani netten tasakokba adagolva, hogy télen csak elő kelljen kapni, beburkolni a tésztával, kifőzni frissen - instant nyár a tányéron! :-)


Hozzávalók 6 gombóchoz (jó nagyok lesznek, szóval ez két nagyon éhes, vagy három kevésbé éhes ember adagja):


- 6 szem sárgabarack; kimagozás kérdését lásd feljebb kifejtve

- 100 g zabpehelyliszt (zabpehely megőrölve)

- 100 g barnarizsdara

- 50 g csicseriliszt

- 200 g joghurt (nálam házi növényi)

- gluténmentes zsemlemorzsa vagy darált dió, vagy ezek keveréke

- datolyapaszta kis vízzel hígítva, vagy porcukor (ez természetesen nem teljesértékű), hedonistáknak vaníliamártás tálaláshoz


Elkészítés:

A barackokat megmosom, kimagozom.

A rizsdarát és a liszteket egy tálban elkeverem egymással, belekeverem a joghurtot, s alaposan összegyúrom. Egy ragacsos, de masszív tésztát kell kapjak, ha túl ragacsos, érdemes pár percet hagyni állni, hogy a zabpehelyiszt rostjai meg tudják szívni magukat a nedvességgel. Ha nem segít, akkor persze mehet bele még pici liszt, de óvatosan, nehogy gumilabda legyen a végeredmény.

Egy nagy fazékban felteszek egy csomó vizet egy csipet sóval forrni. A gombócok eleve nagyok lesznek, plusz fővés közben még nőnek, szóval legyen nekik helyük úszkálni.

Vizes kézzel hat felé osztom a tésztát, a gömböcöket egyenként kilapogatom, s a barackok köré simogatom. (Érdemes megnézni a videot az eredeti receptben.) Szoktam még kicsit gömbölygetni, hogy szép legyen :-)

Ezalatt a víz már valószínűleg felforrt, mehetnek bele a gombócok.

Míg főnek, elkészítem a pirított prézlit: tapadásmentes serpenyőben egyszerűen megpirítom. Még azelőtt el kell zárni alatta a tüzet, hogy kész lenne, mert az átforrósodott serpenyőben picit tovább fog pirulni - nehogy megégjen!

Miután a gombócok felúsztak a víz tetejére (néha érdemes óvatosan kavarni rajta egyet, nehogy letapadjanak, s ne tudjanak felúszni), még 3-4 percig főzöm. Szűrőkanállal átszedem a prézlibe, körkörösen rázogatva szépen beborítom őket mindenütt, és kész, lehet tálalni!



Prézli helyett lehet darált dióba is forgatni, a szilvás verzióhoz pedig finom a mák - ezeket nyilván nem kell pirítgatni.


Jó étvágyat!





Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page