top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Banános macik (gluténmentes, vegán, kész lisztkeverék nélkül)

Még anno, a nem-gluténmentes korszakomban rengetegszer sütöttem muffint, banánkenyeret és egyéb kevert tésztákat. A kötőanyag rendszerint banán volt vagy almaszósz, és nem is igen méricskéltem semmit, 'csak úgy szemre' simán összedobtam fél kézzel egy gyors reggelit másnapra, vagy némi vendégváró finomságot.

Aztán jött a glutén-plecsni, és hirtelen minden őőőőrült bonyolultnak tűnt...

A sima receptek gluténmentessé varázsolása ugyanis sajnos nem annyiból áll, mint sokan gondolják, hogy 'hát cseréld a lisztet gluténmentesre, és kész!', hanem recept függvényében az ember általában többféle lisztet kénytelen keverni, és meg kell barátkozzon olyan szavakkal is, mint bolhafűmaghéj (vagy útifűmaghéj) meg tápiókakeményítő...

Esetleg lehet kész lisztkeveréket is használni, de ezt igyekszem a minimumra szorítani. (Itt írtam egy hosszabb lélegzetű szösszenetet a lisztkeverékekről általában.)



Mivel nem különösebben lelkesedem az életem - az elkerülhetetlenül szükségesnél nagyobb mértékű - bonyolításáért, általában törekszem rá, hogy a receptek minél kevesebb hozzávalót tartalmazzanak, ami a kevert tésztás sütiknél egész jól szokott működni: így készültek ezek a maci formájú (voltaképpen muffin tésztából készült) sütik is.


Természetesen maciforma hiányában tök jól megsülnek sima muffinformában vagy minikuglóf-formában is, vagy bármilyen egyéb alakzatban. A püspökkenyér-formához kicsit törékeny a tészta, de ha nem ragaszkodtok a tök vékony szeletekhez, azzal is lehet próbálkozni. Nekem egyszerűbb eleve kis, egyszemélyes adagokban sütni: hamarabb meg is sül, és nem kell szeletelni, ráadásul egy szalvétába betekerve akár el is tudjuk vinni magunkkal.


A receptben mindent pohárral mértem, ez jelen esetben egy 180 ml-es aventes poharat jelent. A pohár méretével játszva lehet több vagy kevesebb muffint is sütni, de ha nagyon eltérő méretet használtok, akkor a banán(ok), a bolhafűmaghéj és a csicserliszt mennyiségét érdemes hozzáigazítani a többi összetevő mennyiségéhez. Ezzel együtt ez egy faék-bonyolultságú recept, amiben rendkívül jól el lehet tüntetni pl. a mandulatej (vagy egyéb növényi tej) főzéséből visszamaradt rostos szűrleményt, elaggott csokinyuszikat és efféléket...

Hozzávalók kb. 8-10 db muffinhoz (ebből 5 tenyérnyi maci lesz) / 180 ml-es pohárral mérve:

- 1 pohár joghurt: nálam házi, növényi, de akár gyümölcsös is lehet

- 2 nagyon érett banán villával összetörve

- 1/4 pohár repceolaj + egy kicsi a formák kikenéséhez (ha szilikon formát használtok, azt nem kell kenni, hanem elég hideg vízzel kiöblíteni, de nekem a macik fémből vannak)

- 1 tk vaníliás cukor

- 2 pohár bararizsliszt

- 1 tk. bolhafűmaghéj a glutén helyett

- 1 csapott tk. csicseriliszt (vagy sárgaborsó liszt), ragasztónak

- 1/2 csapott tk. őrölt fahéj

- 1/2 zacskó sütőpor


Ez az alap, de lehet még bele tenni aszalt gyümölcsöket, csokidarabokat, tejszűrleményt, stb. A lényeg, hogy a tészta kb. nokedlitészta-állagú legyen.


Elkészítés:

Először elkeverem a joghurtot, az összetört banánt, olajat, vaníliás cukrot és a bolhafűmaghéjat egy tálban. Jó alaposan, hogy sehol se legyenek benne göbecsek meg száraz részek. Pár percig pihentetem.

Ezalatt begyújtom a sütőt 180 C légkeverésre.

Egy másik tálban elkeverem a rizslisztet, csicserilisztet, fahéjat, sütőport, meg amit még tennék bele (csoki, mazsola, stb). Ez is legyen lehetőleg jó homogén.

Ha mindent szépen elkevergettem, a két edény tartalmát is összekeverem, de épp csak annyira, hogy ne legyenek benne száraz részek. Nem szabad agyonkeverni, mert akkor a sütőpor által kelesztett buborékokat is kikeverjük, és (maci formájú) féltégla lesz a végeredmény...

A sütőformákat kikenem egy kis olajjal (vagy ha szilikonos, egyszerűen kiöblítem vízzel), s belekanalazom a tésztát.

Eddigre a sütő valószínűleg bemelegedett, szóval mehetnek a macik pirulni!

Kb. 25 perc alatt sülnek meg, de ez függ a tészta pontos összetételétől, a sütőtől magától, stb, szóval érdemes néha vetni rá egy pillantást.



Reggelire, egy pohár kakaóval vagy tejeskávéval elég jól tudja enyhíteni a koránkelés (és a hétfő reggel) kínjait :-)


Jó étvágyat!





bottom of page