top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Cseresznyés kuglóf (gluténmentes, vegán, kész lisztkeverék nélkül)

Frissítve: 2023. febr. 22.

Még mindig tart nálunk a cseresznyeszezon, ugyanis anyuék hét elején megleptek egy újabb rekesz cseresznyével! A nagyját persze befőztem, újráztam (idén harmadjára...) a cseresznyés joghurtot, és ettünk jó sokat csak úgy magában is. Aztán mikor tegnap a kenyérsütés miatt be kellett fűteni a sütőt, gondoltam, bedobok mellé még egy kuglófot, mert már rég volt ilyesmi reggelire. Természetesen cseresznyéset :-)



A liszteket lehet csereberélni - akinek nem kell gluténmentesen ennie, kicserélheti 1 pohár sima + 1 pohár teljeskiőrlésű lisztre (vagy akár 2 pohár simára is, de akkor előfordulhat, hogy kevesebb folyadékot vesz fel a tészta). A tej is lehet házi, bolti, növényi, 'tehéni', és persze a gyümölcs is lehet szezon függvényében mindenféle más: meggyel, ribizlivel is finom. Tavaly kipróbáltam feketeribizlivel: azzal sötétlilás-szürkés lesz foltokban, szóval kevésbé esztétikus, de ha valaki nem bánja a bizarr színű ételeket, az íze annak is remek.


Az én sütőformám szilikonból készült, ezt nem kell kikenni, elég vízzel kiöblíteni. A klasszikot érdemes kivajazni (bármilyen másmilyen zsiradék is megteszi természetesen) és megszórni prézilvel vagy valamilyen liszttel, nehogy kiskanállal kelljen kienni a kuglófot a formából.


A recept feles kuglófformához való, 18 cm átmérőjűhöz, ha nagyobb formátok van, akkor érdemes duplázni, és a sütési idő is picit hosszabb lehet. A sütési időkkel amúgy is úgy vagyok, hogy annyi minden befolyásolja: összetevők nedvességtartalma, sütő (gáz vagy villany, légkeverés vagy nélküle), Hold állása... Szóval az itt megadott idő és hőfok rugalmasan kezelendő. Szerelkezzetek fel egy saslikpálcikával, kihegyezett hurkapálcával vagy hosszabb fogpiszkálóval, s ha már kívülről okésnak tűnik, akkor ellenőrizzétek, átsült-e: pálcika beleszúr valahol a vastagabb részénél, s ha tisztán jön ki (értsd: nincsenek ráragadt tésztadarabkák), akkor kész.


Tehát recept:

Hozzávalók: 1.5 dl-es pohárral mérve (18 cm-es kuglófsütőhöz)

- 1 pohár tej (nekem most házi növényi volt)

- 1/3 pohár semleges ízű olaj

- 1/2 banán, legyen jó érett, nem baj, ha pöttyös (sőt!)

- 1 citrom reszelt héja, s fél citrom leve

- 1/2 pohár cukor (vagy ezzel azonos édesítő erejű édesítőszer)

- 1 pohár zabpehelyliszt

- 1 pohár barnarizsliszt

- 1/2 zacskó sütőpor

- 1 marék cseresznye kimagozva, vagy egyéb gyümölcs


Elkészítés:

A sütőt befűtöm 190 C-ra (légkeveréssel).

A folyékony összetevőket (tej, olaj, citromlé) összeturmixolom a banánnal és a cukorral. Szükség esetén lehet a banánt villával összetörve pürésíteni is, s utána hozzákeverni a minden mást, de turmixolva egyszerűbb :-)

A száraz összetevőket (lisztek, sütőpor, reszelt citromhéj) egy nagyobb tálban összekeverem. Hozzáöntöm a turmixolt banános izét, jól elkeverem, de csak annyira, hogy ne legyenek benne száraz részek. Nem szabad agyonkeverni, mert akkor a sütőpor+folyadék által keletkezett buborékok kiszállnak belőle s lapos guta lesz a végeredmény. Ha minden klassz, egy sűrűbb nokedlitészta állag lesz a végeredmény; ha túl száraz lenne esetleg (ez a banán méretén, érettségén is múlik), akkor lehet tenni hozzá még egy kis tejet.

Pár gyors mozdulattal belekeverem a cseresznyét is, s az előkészített kuglófformába öntöm. Egy vizes kanál hátával szépen ellapogatom a tészta tetejét, s mehet a sütőbe kb. 50 percre.



Ha kész, egy tálra borítom, s megpróbálom megvárni, míg kihűl, ugyanis úgy lehet normálisan szeletelni... Érdemes este készíteni, konyharuhában, vagy tortatálon, burával letakarva másnapig simán eláll, s akkor lehet reggelire kuglófot enni.


Jó étvágyat!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page