top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Csóró leves nyuszikajagépben (gluténmentes, vegán)

Szerintem ugyan a 'zöld leves' jobb név neki, de Pista szerint inkább csóró levesnek kell hívni, ugyanis abból van, amit amúgy kidobnánk. Kérdés, hogy ezek után ki lesz az, aki továbbra is kidobja? Irtó finom ugyanis :-)


Már korábban írtam több posztban, hogy ha tutira vegyszermentes zöldséghez jutok pl. a kertből vagy a piacról (vagy legalábbis elhiszem, hogy nincs agyonpermetezve, hanem mondjuk minimum szezonális), nem szoktam kidobni a zöldjét, mert a többség klasszul felhasználható: retek, karalábé, tarlórépa, brokkoli, karfiol - egyiket se érdemes kihajítani.

Ha nincs belőle sok, akkor csak simán beledobálom pl. zöldséglevesbe, currybe, tofurántottába.

Ha több akad, akkor jöhetnek az ilyen-olyan szendvicskrémek, vagy tésztaszószok, ha pedig még annál is több van, ami egy karfiol esetében simán előfordul, krémleves lesz belőle!



Azért említem első körben a karfiolt, mert meglehetős mennyiségű levele van, amit jó drágán el is adnak, tekintve, hogy a karfiol súlyába beleszámít. A mostani, 1000 ft/kg körüli karfiolárakat figyelembe véve vétek lenne kidobni! Karalábé-, retek-, céklalevelet pedig lehet szerezni a piacról ingyen (érdemes összebarátkozni egy termelővel), szóval úgy még csóróbb :-) és olcsóbb.


A leves természetesen elkészíthető minden más zöld levélből is, sőt, keverni is lehet őket: ami épp akad a hűtőben, azt beledobom.

Ezeket szoktam felhasználni, ezek tuti ehetőek:

- karfiol

- cékla

- tarlórépa

- karalábé

- brokkoli (a szára is, meg a levelei is)

- retek

De mehet bele elaggott maradék salátakeverék, madársaláta, sárgarépa zöldje (ezt csak fűszerként használom), rukkola, spenót, sóska is. Természetesen medvehagymát, zellert és petrezselymet is lehet bele tenni fűszer gyanánt - utóbbiak fogyaszthatósága felől asszem senkinek nem voltak kétségei :-) Kalandvágyók pedig kiegészíthetik mindenféle ehető gazzal: pitypanglevél, csalán, kövér porcsin...


Amit viszont semmiképp se tegyetek bele, mert nem ehető!

- zöldbab szára-levele, és egyéb babfélék zöld részei

- paradicsom, padlizsán szára, levele (erről ugyan megoszlanak a vélemények, de jobb a biztonság, szóval inkább ne)

- krumpli föld feletti része (tehát a növény maga), krumplicsíra

- paszternák levele (ez is véleményes, én inkább kihagyom)

Ha meg valami kétséges, inkább ne, nem ér annyit a kísérletezés, hogy aztán az ember egy kiadós betegséggel a dokinál végezze...


Szóval csóró leves:

Nyuszikajagépben (Vegital Silver) készítem, mert van, meg mert miért ne :-) Alapvetően szeretek mindent ebben a masinában csinálni, amit főzni s turmixolni kell. Természetesen gép hiányában elkészíthető kislábos-botmixer kombóval is, a tűzhelyen: mindent összefőzök, s turmixolom.

Hozzávalók 1.3 literes géphez:

- mindenféle random zöld levelek falatnyi darabokra tépkedve vagy összevagdosva, kb. bő maréknyi

- 1 közepes krumpli, kb. 20 dkg. Ha újkrumpli, vékonyabb héjú, nem fontos meghámozni, de a régi, ráncosabbat érdemes. Dobókockányi darabokra szoktam vágni, úgy tutira elbír vele a gép.

- só, bors, opcionálisan (só- és ízfokozómentes) leveskocka, -por, esetleg ételízesítő

- tálaláshoz natúr joghurt (házi, növényi) és/vagy magok, pirított kenyérkockák, stb.


Elkészítés:

Az alapanyagokat megmosva, összeaprítva beteszem a gép tartályába, felöntöm vízzel a max jelig (1.3 liter lesz az össztérfogat, az alapanyagokat is beleszámítva), s smooth soup (krémleves) programon megfőzöm.

Aszerint, hogy épp milyen leveleket dobáltam bele, mindig más íze lesz, de mindig finom.



Asszem ezt tovább tartott leírni, mint elkészíteni :-) És milyen szép lenne egy ünnepi asztalon ehető virágokkal díszítve, ugye?


Jó étvágyat!


bottom of page