top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Gluténmentes kenyér kenyérsütőgépben, kész lisztkeverék nélkül!

Frissítve: ápr. 15.

Azt hiszem, ennél egyszerűbb már nem lesz...

Az egész azzal kezdődött, hogy kitört a nyár, és marha meleg lett, én meg gyorsan kivettem pár nap szabit, mondván, ha már (szinte) nyaralóövezetben lakunk, nyaraljak.

És mit nem akar az ember nyaraláskor csinálni? Nyilván kenyeret sütni.

Még tavalyról megvolt a variálós kenyérreceptem, amit azóta tovább variáltam - mert miért ne - és már amúgy is le akartam tesztelni, hogy mi történik, ha kenyérsütőben csinálja az ember, gondoltam, itt a remek alkalom! A kísérlet annyira jól sikerült mindjárt elsőre, hogy igazából túl sokat nem is kellett rajta alakítanom, bizton állíthatom, hogy igen, működik gépben is!

Pillanatnyilag kölcsönben van nálam egy Tefal kenyérsütő (innen is köszi, Norbi!), de Pista teljesen beleszerelmesedett, hogy ő is tud kenyeret sütni :-) szóval esélyes, hogy előbb-utóbb beszerzünk egyet mi is.



Ezen a gépen van gluténmentes program, először azon csináltam, de aztán kipróbáltam a sima expressz programon, az is tök jól működött, az meg tudtommal minden gépen van, úgyhogy a recept jó :-)


Az a trükkje a dolognak amúgy, hogy jól el kell találni az összetevők mennyiségét (ha túl kevés cuccot rakok a masinába, kikotorja a tál szélére, s nem keveredik rendesen össze), és a tészta állagát. Ha ez megvan, akkor mindenféle külső beavatkozás nélkül - Pista szavaival élve - csak

'belegórom a cuccot a gépbe',

s kiveszem a kész kenyeret.

Ugye, hogy ennél egyszerűbb már nem lehet? Megkockáztatom, a boltban vásárlás sincs meg gyorsabban.


Az egyetlen hátulütője a gépes kenyérsütésnek az, hogy nem lesz olyan szép buci-formája a kész kenyérnek, és lesz egy lik az aljában a lapát helyén, de asszem ezzel együtt tudok élni.

Íme:

- 200 g kölesliszt (barnarizsliszt is lehet)

- 70 g sárgaborsóliszt (csicseriliszt is jó helyette, vagy vöröslencseliszt)

- 90 g tápióka keményítő

- 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)

- 450 ml víz

- 30 g bolhafűmaghéj

- 1 tk só

- 1 tk cukor


Elkészítés:

A vízben elkeverem a sót, cukrot és bolhafűmaghéjat, s félreteszem 1-2 percre. Addig a liszteket elkeverem az instant élesztővel. A gép táljába először beöntöm a vizes cuccot, aztán rászórom a lisztes keveréket, és megsütöm. Ennyi :-)

Ha friss élesztőt használok, akkor azt nem keverem bele, hanem csak rámorzsolom a gépben a lisztek tetejére, tehát alul a vizes hóbelevanc, rá a liszt, s a tetejére pottyantva az élesztő, hogy ne érintkezzen a vízzel. Ez főleg időzített sütésnél fontos, nehogy időnek előtte meginduljon. Mire a tészta kidagasztódik, szépen el fog benne keveredni, s ugyanúgy megkel a kenyér. (Mi több, ez fagyasztott élesztővel is működik, azzal se kell semmit csinálni, csak a tetejére tenni fagyosan. A végeredmény ugyanaz lesz.)


Amikor szól a gép, hogy kész, kiveszem, becsavarom egy konyharuhába, és addig várok a felszeleteléssel, míg teljesen kihűl.



A héja ropog, a belseje puha, még másnap is! Harmadnapra viszont rendszerint elfogy, szóval a továbbiakról nem tudok beszámolni, de mivel tényleg kb. 5 perc meló van vele, szívesen sütök akár kétnaponta is :-)


Ugyanezt a receptet természetesen el lehet készíteni kenyérsütőgép nélkül is: ugyanígy elkeverem egymással az alapanyagokat, aztán alaposan összekeverem a nedves és a száraz összetevőket, sütőpapírral bélelt formába teszem, kb. másfélszeresére kelesztem és 190 C-on, légkeveréssel, megsütöm nagyjából 50 perc alatt.

A képen, itt jobbra, egy magokkal felturbózott változat látható, 25 cm-es kenyérsütőformában megsütve.


Jó étvágyat!

bottom of page