top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Hotrépa :-) avagy kamu hotdog répából (vegán, gluténmentes)

Előrebocsátanám, hogy (már megint) nem én találtam fel a spanyol viaszt, csak továbbfejlesztettem :-)

A kamuvirsli recept nem újdonság: Steiner Kristófnak is van (répli néven fut), de a kedvenc receptes alkalmazásomban, a FOOBYban is megtalálható, meg még számos egyéb helyen. Én csak a saját ízlésünkre formáltam, és persze - szokás szerint - egyszerűsítettem.


Mostanában újra meglehetősen zűrösek a napjaim, úgyhogy igyekszem előre főzni, illetve olyan ételeket készíteni, amit csak össze kell dobálni, és mégis finom. Egyik ilyen örökzöld a sütőben sült zöldségek: egy tepsire teszek csomó zöldséget összevagdosva, fűszerezem, beteszem a sütőbe, megsütöm. Egyik nap esszük valami mártogatós szósszal, gabonával, aztán másnap összeturmixolom egy kis (növényi) tejjel vagy tejszínnel, és tésztaszósznak szólítom.

Ebből fejlesztettem aztán a répás hotdogot: ha már úgyis sütök, mellé teszek pár szál fűszeres répát, és ha kész, beleteszem kiflibe. Kis mustárral, ketchuppal, savanyúsággal, vagy nyáron igazi salátával kész is a kamu hotdog! Vacsira is finom, de másnap simán át lehet melegíteni (vagy sütőben, vagy a mikróban), s egy gyors tartalmas reggelinek vagy könnyű ebédnek is klassz.


Jött aztán a gluténmentesség, és a kiflitlenség, de szerencsésen ez is megoldódott (részint Szafi Kifli lisztkeverékkel, aztán a saját kiflireceptemmel), úgyhogy elhárult az akadály a hotdog-evés elől.



Hacsak nem egy hadseregnek készül, érdemes olyankor nekifogni, mikor az ember úgyis süt, hogy ne 2-4-6 szál répa miatt kelljen begyújtani a sütőt. Illetve ide kifejezetten jó az amúgy ízetlen, mosott, külsőre leginkább egy virslire hajazó szupermarketes répa: mivel saját íze nem nagyon van neki, tök jól felveszi a fűszerek aromáját, és ugye ránézésre eleve virslire hasonlít... :-)


Hozzávalók:

- ahány hotdogot akarok csinálni, annyi kifli és répa

- sült csirke fűszerkeverék, répánként 1 teáskanál VAGY füstölt pirospaprika, fokhagymapor, só, bors, kurkuma, esetleg kis cayenne bors/chili...

de csináltam már chili con carne fűszerkeverékkel is, azzal is jó volt

a lényeg, hogy nem szabad sajnálni tőle a fűszereket!

- olívaolaj, kiflinként 2 teáskanál

- az összeállításhoz mustár, ketchup, majonéz (ki mit szeret) és valami apró saláta vagy savanyúság, pirított hagyma, lilahagyma


Elkészítés:

A sütőt befűtöm 190 fokra légkeveréssel, s egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A répát megmosom, és egy picit megkapargatom egy késsel, hogy jobban beszívja a fűszerek ízét, de rendesen megpucolni nem kell, viszont opcionálisan meg lehet böködni kicsit egy villával.

A fűszerekből és az olívaolajból egy sűrű szmötyit keverek (répánként 1 tk fűszer+2 tk olívaolaj), s a kezemmel vagy egy ecsettel alaposan bekenem a répák minden oldalát. A sütőpapíros tepsibe teszem, s addig sütöm, míg annyira megpuhul, hogy egy villát bele tudjak szúrni, de még nem esik szét (kb. 20-25 perc, de répafüggő, időnként érdemes csekkolni, hol tart a dolog).

Ha kész, a kifliket picit megmelegítem a kenyérpirító tetején, vagy be lehet dugni a forró sütőbe is 1-2 percre, félbevágom, de nem vágom teljesen át, nehogy kipotyogjon belőle majd a töltelék, s a répát még azon forrón beleteszem. Rányomok egy kis ketchupot, mustárt, vagy aki amit szeret, megkoronázom csalamádéval vagy salátával. Jöhet rá esetleg egy kis pirított hagyma is, és kész!


Jó étvágyat!

bottom of page