top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Megnyitottuk a szezont! - menü(terv) május első hetére

A múlt heti rohangálás és szervezkedés után egészen kiválóra sikerült a hétvége: el tudtam menni piacra - ráadásul a tesómmal! - és elmentünk megnézni a Balatont, hogy ott van-e még, ahol hagytuk. Sőt, egy kávét is ittam a frissen megnyitott Bárka kávézóban, s közben néztem, ahogy hattyúmama és hattyúpapa terelgetik a hattyúfiókákat :-) Nagyon cukik voltak. Minden évben elcsodálkozom, hogy a kis barnás, pelyhes bigyókákból nagy, fehér, méltóságteljes hattyú lesz.

Ráadásnak két vadkacsa is tiszteletét tette a kertben: pont az epret gyomláltam, mikor nagy hápogások közepette leszállt egy kacsapár az egyik fa mellé. Kicsit jöttek-mentek, átsétáltak a másik fához, közben kitartóan hápogva, de mikor felegyenesedtem, hogy lefotózzam őket, elrepültek. Így aztán sajnos nem sikerült őket megörökíteni, de érdekes élmény volt kvázi testközelből, a saját kertünkben látni őket. Azért innen az összes víz elég messze van...


Nade hogy ne csak mindenféle madarakról szóljon ez a beszámoló, ha már egyszer kajás blogon vagyunk, megmutatom, milyen szép, színes retkeket lehet most mifelénk vacsizni:



A leveleiket persze megrágta a földibolha, de krémlevesnek teljesen jó így is, és ugye garantáltan nincs permetezve.

A sóskaszezonnak szerencsére már vége: ettünk sokszor krémlevesnek, Pista mártásnak is, és jutott a fagyóba is. Igyekszem megszeretni a sóskát, de a mártással még mindig nem vagyunk jóban... A leves viszont elég ehető szokott lenni szerencsére.

A tavalyi mángold kezd magához térni a meglepetésből, hogy kitavaszodott, úgyhogy lassan lehet szedegetni a leveleit, és ugyanez igaz a toszkán kelre is. Dobálok majd belőlük a tavaszi risottoba és a gazlevesbe. Idén is ültettem mindkettőt, szóval majd ha lesz mennyiség, akkor mindenféle más étel is készülni fog belőle, de arra még egy kicsit várni kell.


Ami a következő hetet illeti, természetesen némelyest rohangászós lesz: megyek az Állatkertbe (nevelőszülői napra), irodába, és Pistának is van mindenféle intéznivalója, úgyhogy igyekszem a menüt előre elkészíthetőre, fagyaszthatóra és hurcolásállóra csinálni. Meglátjuk, mire jutunk!


tesóm még a fülbevalóját is a piachoz választotta! :-D

HÉTFŐ, vagyis ma:

- vöröslencsés édesburgonya krémleves

- citromos-kapros spárgafőzelék (recept itt)

KEDD

- maradék leves

- töltött padlizsán (recept itt)

SZERDA

- gazleves (Andrási Nóri könyvéből)

- céklás-tejszínes tészta (recept itt)

CSÜTÖRTÖK

- csóró leves (recept itt)

- tavaszi risotto karalábéval

PÉNTEK

- maradék gazleves

- (kamu)túrógombóc

SZOMBAT

- maradék csóró leves

- paprikás krumpli, saláta

VASÁRNAP pedig majd improvizálunk!


A heti joghurt epres lett, mert elképesztően finom epret árulnak az egyik közeli ház udvarán, szóval mindenhez azt esszük :-) Akarok majd még sütni egy epres-rebarbarás morzsasütit is (vettem rebarbarát a piacon), és lassan érkezése van egy krémsajtnak (recept itt).

Meglátjuk, mire lesz időm a sok rohangászás közepette.


Menjetek piacolni, használjátok ki a jó időt, és persze főzzetek s egyetek finomakat!

Sziasztok!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page