top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Nyári gyors cukkinifőzelék (gluténmentes, vegán, véletlenül teljesértékű)

Frissítve: 2023. aug. 3.

Bár a saját cukkinink még csak a levélnövesztés fázisánál tart, a szomszédtól - aki időben elültette, mi több, szorgosan locsolta is - kaptunk két méretes példányt. Szeretem a szomszédaimat :-)

Ezzel aztán meg is nyitottuk az idei cukkiniszezont, s elkészült 2022 első cukkinifőzeléke! Pista minden évben elcsodálkozik az elsőn (ugyanígy a spárgafőzeléken is, amit minden spárgaszezonban 2-3-szor tuti megfőzök), és megállapítja, hogy finom - tiszta szerencse...



Cukkinifőzelékhez a picit termetesebb cukkinik a jók, a nagyon picik túl zsengék, s szétfőnének. A gigantikusakból viszont jó, de ha már túl vastag a héja, érdemes meghámozni, meg ha határozottan látszik a magja, esetleg a magot elvágva látszik a maghéj és a bele külön-külön, akkor azt is jobb kiszedni. Utóbbiból lehet rögtön főzni egy kamu húslevest (recept itt), s meg is van az ebéd.


A főzelék gyenge pontja, hogy le kell gyalulni hozzá a cukkinit. Ez megvalósítható egy tökgyaluval, úgy szép, hosszú szálak lesznek belőle - de kinek van manapság tökgyaluja...? Vagy egy nagylyukú reszelővel, amivel viszont rövidebbek lesznek a szálak, bár ha az ember nem nézegetni akarja, akkor jó úgy is. A leglustább verzió (természetesen én ezt követem :-)) a robotgép, ha van hozzá nagylyukú reszelő-alkatrész. Ezzel lesz a legkevésbé dekoratív a végeredmény, de hát ugye nem nézegetni akarjuk... :-)


Ha véletlenül dömping van a kertben gigantikus cukkinikből, legyalulva remekül fagyasztható, aztán a kiengedett cukkiniből ugyanígy lehet főzeléket csinálni - mondjuk decemberben. S örülni neki, hogy kis szünetet lehet tartani a káposzta, gyökérzöldségek & Co. által uralt menüben.


Hozzávalók 2-3 főre:

- 1 nagyobb, kb. 35-40 cm hosszú cukkini

- 2 gerezd fokhagyma

- kis csokor kapor

- 1 dl joghurt; nálam házi-növényi, de étkezési szokások függvényében bármilyen jó, ami nem édes

- 2 csapott ek. liszt vagy keményítő, szintén étkezési szokások függvényében teljeskiőrlésű és/vagy gluténmentes is lehet

- só, bors

- opcionálisan egy kisebb paradicsom és egy fél zöldpaprika összevagdosva; télen jó helyette pár kanál eltett lecsó is. Ez nem borzasztóan muszáj: friss, nyári ízt ad a főzeléknek, de enélkül is teljesen jó lesz.


Elkészítés:

A cukkinit, ha kell, meghámozom és kiszedem a magjait - úgy a legegyszerűbb eldönteni, hogy kell-e, hogy belenyomom a héjába a körmöm. Ha puha, vékony, maradhat, ha kemény, akkor jobb leszedni, különben rágós cérnák lesznek a főzelékben belőle. Legyalulom, s beleteszem egy lábosba egy evőkanál víz kíséretében. Több víz nem kell, fog engedni rengeteget, csak épp annyi, hogy ne tapadjon le rögtön az elején. Rányomom vagy -reszelem a fokhagymát, sózom-borsozom, átkeverem, s hozzáadom a paprikát-paradicsomot, ha használok. Lefedem, s kis lángon addig főzöm, míg összeesik (kb. 20 perc). Először nagy kazalnak fog tűnni, de a végére abszolút kezelhető térfogatúvá válik, nem kell izgulni, hogy túl sok lesz.


Míg a cukkini punnyad, elkeverem a joghurtot a liszttel/keményítővel, s annyi vízzel, hogy egy palacsintatészta-sűrűségű dolog legyen a végeredmény. Ha a cukkini megpuhult, behabarom a joghurtos-lisztes keverékkel, megszórom az apróra vágott kaporral, összeforralom, s kész is!



Tálaláskor lehet rá tenni még egy kis joghurtot, vagy megszórni friss kaporral, esetleg is-is. Bármilyen főzelékfeltét jó hozzá; mi a gyorsaság jegyében leggyakrabban pirított tofuval vagy maradék fasírttal esszük, de nem tilos hozzá frisset csinálni :-)


Jó étvágyat!




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page