top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Spájzleltár, avagy mi az, ami mindig van itthon (gluténmentes kiadás)

Frissítve: 2023. febr. 3.

Még régebben írtam egy összefoglalót arról, mit is tartunk itthon a kamrában, miután rendszeresen szembesültem a 'ti akkor csak salátát esztek?' és 'akkor ti mindent bioboltban vesztek?' kérdésekkel. Természetesen nem, azóta sem salátán élünk, mi több, bioboltba is ritkán járunk :-) (Az előző fejezetet itt olvashatjátok.)



Mióta a fent emlegetett posztot megírtam, néhány dolog megváltozott az életvitelünkben, nagyrészt azért, mert

2021 augusztusában megkaptam a gluténmentes plecsnit,

ami meglehetős változást hozott a főzésben is - bár mint kiderült, csomó kaja szerencsére 'gyárilag' gluténmentes, gondoljatok pl. egy krémlevesre...

Eleinte próbálkoztam bolti mindenfélékkel (szeletelt kenyér és tsai), vettem pár lisztkeveréket is, aztán kezdtem rátalálni azokra a receptekre, amik passzolnak az ízlésemhez/ízlésünkhöz, megfizethetőek és nem tart örök időkig elkészíteni őket.


A következő nagy lépés a malom beszerzése volt.

sárgaborsó-, köles- és lenmagliszt készül a baguette-hez

Rengeteget filóztam rajta, hogy biztos akarom-e: egyrészt ugye drága, másrészt helyet foglal a konyhapulton, harmadrészt mennyire fogom tudni vajon kihasználni...? Nos, ha el is tudnám tenni a konyhapultról (lenne hova, s nem lenne irgalmatlanul nehéz), akkor se igen tenném el, mert kb. naponta használom, szóval jó döntés volt megvenni. (Majdnem úgy jártam vele, mint az első nyusziakajgépemmel - Vegital baby -, aminek ugyan csináltam helyet a szekrényben, de egyszerűen annyit volt használatban, hogy nem volt mikor eltegyem :-))

Az elmúlt másfél év alatt aztán nagyjából letisztult a dolog, úgyhogy mostmár megérett a helyzet a múltkori bevásárlólista frissítésére.


Gabonák

Ezen a téren nagyjából annyi változott, hogy - tekintettel a gluténmentességre - kiebrudaltam a bulgurt, kuszkuszt és a gerslit is. A menütervezéskor igyekszem figyelni, hogy ne mindig ugyanazt együk, szóval mindig van egy 'heti gabona', s ami épp azon a héten soron van, azzal készül a rakott vagy töltött zöldség, illetve azt esszük köretnek, kásának.

  • Köles: használom egészben, szemesen is, és a lisztjét is, utóbbit jórészt kenyérhez és péksütikhez (kifli, zsemle). A nyuszikajagépben készült krémleveseket is kölessel szoktam sűríteni.

  • Hajdina: szigorúan natúr jöhet csak számításba, a pirított hajdinával a világból ki lehet kergetni! ezt is használom egészben, de kevesebbet, mint a kölest vagy a rizst. Kásának szeretjük reggelire, illetve nagyon klassz levesbetét gyanánt zöldséglevesekbe: tök jó harapható állaga lesz, és nem lehet szétfőzni még úgy se, ha többször melegítjük az adott ételt. A lisztjét pedig kenyérhez, péksütikhez használom, valamint ebből lesz a kedvenc palacsintánk is!

  • Rizs, barna & fehér (néha fekete és vörös is): köretnek vagy rakottnak általában barnarizst használok (nehezebb szétfőzni), a fehér rizst risottonak vagy borzasztó rohanás esetére tartom itthon, vagy ha olyan vendégek jönnek, akik a barnarizzsel nincsenek jó viszonyban. Sokat használok barnarizst joghurtalapban és növényi tejekben is - ebből fogy a legtöbb, nagyjából kétszer annyi, mint a hajdinából vagy a kölesből. Főzéshez is barnarizslisztet használok (habarásba, panírozáshoz), és sütni is szoktam vele aprósüteményeket, de kenyeret, zsemlét, kiflit is. A fekete rizsből jó kis lila kenyeret lehet sütni :-)

  • Szemes zab is van itthon, de azt csak liszt formájában, kenyérsütéshez használom, szóval nem fogy olyan tempóban, mint a többiek.

  • Zabpehely főleg kásának és granolának.

Gabonákat és hüvelyeseket mostanában a Tellér kft-től szoktam venni (ez nem szponzorált tartalom - sajnos :-)), mert nagy kiszerelésben, jó áron tudok hozzájutni, és rengeteg féle holmijuk van. 15.000 ft felett és 30 kg. alatt pedig ingyenes a házhozszállítás (legalábbis még a minap az volt - ki tudja, meddig lesz így, érdemes rendelés előtt rákérdezni!).


Hüvelyesek:

Mindig van itthon valamilyen konzerv hüvelyes borzasztó időhiány esetére, de a többséget szárazon veszem, s itthon főzöm, rendszerint a rizsfőzőmben.

  • Gyöngybab: növényi tejhez, krémsajthoz, joghurthoz, levesbe, pástétomnak... A variációk száma végtelen!

  • Sárgaborsó: ebből készül az egyik kedvenc tejünk, de krémlevest sűríteni is használom, meg néha főzök sárgaborsó főzeléket (aka betonfőzelék :-)), bár nem sűrűn. A lisztjét csicseriliszt helyett használom, kb. mindenhez, ahol a recept csicserilisztet ír: sokkal olcsóbb, és a malom vidáman megőrli két pillanat alatt. Kenyértésztába keverve pedig szép, piros, ropogós héjat ad a kenyérnek.

  • Vöröslencse: majdnem mindenbe, amihez darálthús kéne, jó a vöröslencse :-) Ezzel készül a bolognai, a rakott kelkáposzta, de levesbe sűríteni is jó (zöldséglevesbe egy marék vöröslencsét szórva jó kis tápláló, melengető, tartalmas leves lesz a végeredmény).

A fentieken kívül szoktam még venni sima zöld vagy barna lencsét, hegyi lencsét, sárga lencsét, tarkababot, meg még ami szembejön és megtetszik, de az alapkészletet a gyöngybab, sárgaborsó és vöröslencse adja.


Tészták:

Gluténmentességből kifolyólag csak gm tésztát használok s tartok itthon, aszerint, hogy épp mit kapni leárazva. Általában van itthon valamilyen hüvelyesből készült tészta és valami 'sima', amit villámgyorsan kifőzve valami pikpakk ebédet össze lehet dobni. Meglátásom szerint a sima (rizs, kukorica, köles) tésztáknak az a trükkjük, hogy nem szabad agyonfőzni, és ha kész, rögtön le kell szűrni s alaposan átöblíteni - onnantól sima ügy, ugyanúgy használható, mint a búzalisztes. Sima (tehát nem hüvelyesből készült) tésztát a dm-ben, Tescoban vagy a Metroban szoktam venni, sajátmárkásat.


Konzervek & Co:

Igyekszem viszonylag kevés konzervet venni, mert részint sok minden megterem itthon, s inkább befőzök (savanyúság, befőtt, lecsó, lekvár, és az idei év nagy felfedezettje, a natúr gyümölcs!), részint a zöldségeket inkább nyersen/szárazon vagy fagyasztva veszem. Ezzel együtt van pár dolog, ami mindig van itthon:

  • a fent említett hüvelyeskonzerv pl. életmentő tud lenni, ha iparkodni kell

  • darabos paradicsom és sűrített paradicsom is mindig van itthon. Ha olyan a termés, persze teszek el én is, de annyit nem tudok, amennyit elhasználnánk, szóval mikor épp leárazzák, veszek pár konzervet (azért ne raklapnyi mennyiségre gondoljatok, de olyan 4-5 db-ot).

  • kókuszkrém curryhez, ebből csak 1-1 db. de van :-)

  • rizstejszín vagy szójatejszín főzéshez: szintén 1-1 db. Ez vészhelyzeti tartalék, mert alapvetően házi tejszínt használok (éljen a nyuszikajagép!), de előfordul, hogy épp kifogy, vagy last minute menüvariálás van, s hirtelen kell 2 dl tejszín.

  • növényi tej, 2-3 dobozzal, szintén vészhelyzet esetére

  • méz (a szomszédból :-)) és valamilyen szirup: datolya, agave, juhar, stb.

  • magvajak: ezeket mostanában a MyProtein honlapján veszem, kilós kiszerelésben, házhozszállítva, úgyhogy időnként meglehetős mennyiséggel rendelkezünk, de elfogy... :-)


Egyebek:

Mióta van malmunk, nem veszek liszteket: főzéshez leggyakrabban barnarizslisztet használok (habaráshoz néha keményítőt, ha nem akarom, hogy megszínezze a barnarizsliszt a főzeléket pl.), szóval időről időre átküldök a malmon fél kiló barnarizst, s jónapot. Ennyivel is kevesebb dolgot kell itthon tartani, de azért persze akad elég más cucc:

  • kókuszreszelék: gabonatejekhez, granolához és a kedvenc kókuszos sütőtökkrémlevesünkbe

  • olajos magok: kesudió növényi tejekhez, joghurtokhoz, krémsajthoz; dió, mogyoró és mandula minden máshoz

  • aszalt gyümölcsök is mindig vannak itthon, ezekből legalább 3-4 féle (egyik mindig datolya, mert azt édesítéshez is használom, s azt egészítem ki ezzel-azzal, amit épp kapok)

  • kényelmi cuccok, úgyis mint: IKEA barnamártás-por, fasírtpor (a dm-es falafel elég finom, de a vegabondnak és az it's us-nak is vannak jóféle cuccai), kamu (GM) kuszkusz, ropikenyér...

  • kenyér- és egyéb sütésekhez útifűmaghéj és keményítő. Ezen kívül mindig van itthon egy kenyérnyi egyszerűen elkészíthető GM kenyér lisztkeverék, sose-lehet-tudni alapon. Mikor kidőltem koronavírusból kifolyólag, jól is jött...


Zöldségeket, gyümölcsöket szezon szerint szoktunk venni (illetve kertben termeszteni), szóval ezekre nem térnék ki most külön, az előző bejegyzésben mindent megtaláltok.


Ami változás történt, az nagyrészt a gluténmentességre átállás miatt volt, illetve az árak emelkedése miatt: amit csak lehet, igyekszem nagyobb tételben, olcsóbban beszerezni, és ahol lehet, egyszerűsíteni.

Ezzel együtt szerencsére mindig finomakat eszünk :-) és ha véletlen úgy adódik, hogy hirtelen kitör a házi őrizet (mint pl. a koronavírusos eset kapcsán), van mihez nyúlni.

bottom of page