top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Sütőtökös-fűszeres joghurt (gluténmentes, vegán)

Mióta felfedeztem a bab-kesu joghurt gyümölcsös variációját, azóta minden héten készül valamilyen gyümölcsös joghurt, aszerint, hogy épp minek van szezonja: nyáron eper, meggy, cseresznye, málna, barack, ilyenkor ősszel meg szilva, körte, alma... De csináltam már sárgadinnyéset is, az is nagyon jó volt.

('Érdekes' amúgy, hogy a liternyi joghurtalapba tett maréknyi gyümölcs (kb. 25 dkg) milyen szép színűre, illatosra, gyümölcsízűre tudja a joghurtot varázsolni, mindenféle aroma, színezék és ízfokozó nélkül... Vagy ahogy nagyi mondaná: éééééérdekeees...! :-))

Ráadásnak néha még fűszereket is teszek bele, így lett pl. almás-fahéjas, körtés-rozmaringos (érdemes kipróbálni, nagyon finom!), cseresznyés-citromos (reszelt citromhéjjal, isteni!) joghurtom.

Aztán beköszönött az ősz, és részint tele lettünk finom, édes sütőtökkel, részint mindenhol a Pumpkin Spcie Latte jött szembe, bárhová néztem.

Még lakásillatosító is van belőle! (Kérdés, szeretne tökszagú lakást. :D :D )

Innen aztán egyenes volt az út a

Pumpkin Spice Joghurthoz.

Amilyen finom, olyan egyszerű, főleg, ha az ember meg van támogatva némi gépparkkal: ehhez a recepthez is a nyuszikajagépben (Vegital Silver tejfőző automata) készült az alap, és fermentálóval érleltem. Megoldható a dolog kislábos-botmixer-joghurtkészítő/termosz/stb. kombinációval is, de úgy azért kicsit időigényesebb. Ezeket mind kifejtettem az eredeti gyümölcsjoghurt receptnél, itt tudtok utánanézni.



A recept a szokásos 'bonyolultságú': mindent bedobálok a nyuszikajagépbe, megnyomom a gombot, ha kész, áttöltöm a fermentáló tartályába, kihűtöm, beoltom és 6 órát érlelem.



És akkor a részletek:

- 250 g sütőtök nyersen, megpucolva felkockázva

- 60 g kesudió

- 60 g köles

- 1 tk vaníliás cukor (mert finom, de nyugodtan ki lehet hagyni)

- 1 tk Pumpkin Spice fűszerkeverék, vagy őrölt fahéj-szekfűszeg-kardamom 1/3-1/3 arányban. Vagy bármilyen más fűszer, amit szerettek.

- joghurtkultúra


Ezeket mind beteszem a gépbe, felöntöm vízzel a MIN jelig, s soy milk programon megfőzöm. Egyik alkalommal letapad, másik alkalommal meg nem - valószínűleg a sütőtök cukortartalmán múlik. Ha netán letapadna, no para, kis hidegvizes áztatással eltüntethető. Vészhelyzet esetén mehet bele egy fél mosogatógép-tabletta, az a világon mindent lehoz, de annyira azért még sose tapadt le. Biztos nem volt sose elég édes a tök :-)

Ha kész, áttöltöm a fermentáló tartályába, s megvárom, míg kézmelegre hűl. A közepe is, nemcsak a széle! A tál alját tapogatva erre fényt lehet deríteni, de profik csinálhatják ételhőmérővel is, csak legyen tutira tiszta.

Ha kihűlt, beoltom, és 6 órára beteszem a fermentálóba joghurt programra (42 Celsius).

A program lejártával kiporciózom kis üvegekbe, és átteszem a hűtőbe - pár óra hűlés után már lehet is enni.


Dióval, gyümölcsökkel vagy granolával reggelire elég klassz, olyan, mintha desszertet enne az ember, csak valószínűleg egészségesebb :-)



Jó étvágyat!

bottom of page