top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Reggeli kásák & Co.

Frissítve: 2021. ápr. 16.

A héten csak reggeliket tervezek - mindenki össze-vissza lesz előre kiszámíthatatlan ideig mindenhol, csak az a biztos, amit reggel megeszünk. Aztán majd nap közben improvizálunk, ha tudok, főzők, ha nem, akkor szendvics, esetleg próbálunk valami étteremből, innen-onnan lőni valamit. (Ilyenkor jön a sült krumpli-ketchup kombó...)


Van, aki jól bírja a minden nap ugyanazt reggelizést, de én nem tartozom közéjük. Ráadásul vannak napok, amiket direkt meg akarok ünnepelni ráérősebb reggelivel, máskor pedig iparkodni kell. Arra is szoktam figyelni, hogy ha az ebéd édes, mondjuk palacsinta, a reggeli sós legyen, vagy ha az ebédben csicseriborsó van, akkor a reggeliben ne legyen. Ugyanígy nem csinálok köleskását, ha aztán ebédre rakott köles lesz.


Néha pedig jól jön, ha hidegen is ehető az adott dolog, mert pl. túl korán kell indulni, s olyankor inkább elvisszük magunkkal a reggelit. Vagy inkább valami melegre vágyom, mert másnapra borzadályos időjárással kecsegetetnek.


Tehát kásák: a zabkásák különböző formációiról már a minap értekeztem, viszont nemcsak zabból lehet ám kását csinálni, hanem mindenféle másból is: quinoa, hajdina, köles, rizs (ezt mondjuk én inkább tejberizsnek hívnám), sőt, keverni is lehet őket, úgy is finomak lesznek.


Hajdinakása

finom meleg, krémes, és mindenféle gyümölcsökkel fel lehet turbózni.


Ez pedig itt egy

Quinoakása

színes quinoából

Reszeltem bele egy almát, tettem bele egy kis fahéjat, egy marék mazsolát, és miközben ő fortyogva főtt, megsütöttem teflonban egy másik almát felvagdosva. Ez se egy hosszú lejáratú program (kb. negyed óra), és nagyon finom! (FOOBY recept)


Ez is egy FOOBY recept átalakítása, náluk Hafermüesli mit Honig néven fut: reszelt almával és zabpehellyel készülő

'éjszakázós' zabkása.

Másnap lehet rá tenni joghurtot meg valamilyen gyümölcsöt - meg persze mézet, agave szirupot, juharszirupot, vagy egyiket sem :-) kinek mi.


Nagy kedvenc még a

különböző gyümölcsökkel és (bolti vagy házi) granolával.


Úgyhogy a héten majd ezeket variáljuk, szerdán egy palacsintával (Andrási Nóri receptje), mert reggel tornázom, és ha már hajnalban kelek, megérdemlek egy ráérősebb reggelit. Hétvégére meg jöhet a villásreggeli! Tofurántotta, csicseriomlett, bundáskenyér - esetleg kalács, kuglóf... majd még meglátom.



bottom of page