top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

A kedvenc GRANOLA alapreceptünk (gluténmentes, vegán)

Mint láthattátok, a menütervezés nálam nemcsak az ebédet, hanem rendszerint a reggelit is magában foglalja - sőt, ha nagyon összeszedem magam, akkor a vacsorát is, bár arra ritkán marad kapacitásom, hanem eszünk, amit találunk...


A reggelit azért is fontos megtervezni, mert olyankor én még félig alszom... Pista meg hajlamos nekem szegezni a kérdést, miszerint 'és mit eszünk ma reggelire?', még mielőtt leért volna a kávé a gyomromba (és fel a fejembe). Ha viszont előre ki van találva, mi több, fel van írva, akkor egyrészt meg tudja nézni magának, másrészt ha sietni kell, ő is meg tudja csinálni míg én kávézom vagy mosakszom.

Arra oda szoktam figyelni, hogy ha ebédre palacsinta van, akkor reggelire ne az legyen, meg ugye ha az ebéd édes, akkor a reggeli valami sós legyen, de alapesetben a reggeli jó alkalom arra, hogy megegyünk egy kis (kazal) gyümölcsöt.

A menü általában a mindenféle kásáktól terjed a palacsintán át a joghurt-granola-gyümölcsök kombóig (itt és itt és itt írtam a kásákról). Utóbbi különösen praktikus nyáron, mikor a fene se akar tűzhelyet begyújtani s fölötte állni, meg a sietős napokon, mert tényleg csak 3 perc összedobni: joghurtot tálba kanalazni, megszórni granolával és gyümölcsöket tenni hozzá - kész is! (Joghurt receptek itt.)



Időről időre próbálkozom bolti granolákkal, amik

vagy finomak, vagy normális összetételűek, vagy ki lehet őket fizetni

- a három egyszerre nem nagyon szokott sikerülni. (Legalábbis Magyarországon - Svájcban tudtunk olyat venni, ami az összes kritériumnak megfelelt.)


Megoldás?

Csináljunk granolát itthon!

Mert miért ne, ha már tejet, joghurtot, kenyérre való kencét, kenyeret és minden mást is itthon gyártok, egy kis granola-sütés igazán belefér... :-)


Természetesen itt is játszik a szokásos 'variáljunk mindent mindennel': van egy alaprecept, amit aztán aszerint kombinálok, hogy mi van itthon, milyen évszak van úgy egyáltalán, és mihez van épp kedvem. Pista ezügyben hálás alany, mert ahányszor boltit veszek, még a méregdrága verziónál is megjegyzi, hogy hát 'finom, finom, de te jobbat csinálsz'! Ezzel persze rögtön levesz a lábamról :-)


Az itt következő receptből kb. 30 dkg lesz, amit mi kb. 3 reggelire fogyasztunk el, meglehetősen aránytalanul elosztva, kb. 70-30 g/nap arányban (és nem én eszem a 70 g-ot...). Akkor szoktam nekifogni, ha már amúgyis megy a sütő, mert miután felmelegedett, villámgyorsan kész van, kár lenne csak ezért felfűteni. És természetesen az alapanyagok közül mindent ki lehet cserélni valami másra - most megadok egy alapreceptet, de aztán hajrá! lehet variálni.


zabpehely, vegyes olajos magok a Lidlből, puffasztott cirok és aszalt datolya

Hozzávalók:

- 15 dkg zabpehely; ideális esetben nagy szemű, de apróból is simán finom lesz, és persze zab helyett lehet tönkölyt, rozst meg minden mást is használni (ha viszont szempont a gluténmentesség, akkor marad a GM zabpehely)

- 10 dkg olajos mag; lehet vegyesen, vagy csak dióval/mandulával/stb is csinálni, sőt, a tökmag, szezámmag is finom bele

- 5 dkg puffasztott valami, hogy ropogós legyen :-) én leggyakrabban puffasztott kölest vagy puffasztott cirokot használok (az úgy néz ki, mint a mini pattogatott kukorica, tök jó!), de jó bele a puffasztott amaránt, rizs (zizi valakinek megvan még az emlékei közt? :-)), kukoricapehely, kókuszchips, bármi, akár külön-külön, akár kombinálva; lehetőleg nem cukrozott/tartósítószeres/stb.

- 5 dkg aszalt gyümölcs; lehetőleg ne legyen olajos, cukros, tartósítószeres...

- 3 ek zsiradék; ez lehet valami semleges ízű olaj (napraforgót kihagynám, mert az engem a rántott húsra emlékeztet, de igazából sose próbáltam, szóval passz), de lehet valamilyen magvaj is, az extraszűz kókuszzsír pedig finom kókuszillatot és -ízt ad a granolának

- 3 ek édesítő; datolyaszirup, juharszirup, agave szirup, almaszósz, alaposan összetört, érett banán, méz (nem vegán), stb.

- fűszerek tetszés szerint kombinálva: fahéj, kardamom, vanília, mézeskalács fűszerkeverék, forraltbor fűszerkeverék, kókuszreszelék, kakaó...


Elkészítés:

A zsiradékot elkeverem az édesítővel (már amennyire sikerül - emulgeálószer nélkül nem lesz a dolog tökéletes, de nem baj), a zabpelyhet pedig egy másik tálban az olajos magokkal, fűszerekkel és puffasztott dolgokkal (az aszalt gyümölcsöt nem teszem még bele!). Ha minden szépen elkeveredett, nyakon öntöm a zsiradék-édesítő kombinációval, s tiszta kézzel addig masszírozom, míg nem maradnak benne száraz részek.

A sütőt befűtöm 190 fokra (légkeverés), egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és elegyengetem benne a ragacsos keveréket.

Kb. 15 percig sütöm, 5 percenként átkeverve, hogy mindenhol egyenletesen piruljon.



Míg sül, összevagdosom az aszalt gyümölcsöt, ha szükséges.

Ha kész, kiveszem a sütőből, még forrón belekeverem az aszalt gyümölcsöket, s hagyom kihűlni. (Ha csokidarabokat teszek bele, azt már csak a teljesen kihűlt granolába keverem, különben elolvad.)



Csatos befőttesüvegben a spájzban eláll 2 hétig - tovább nem próbáltam, mert mindig elfogy... :-)




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page