top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Medvehagymás kifli (gluténmentes, vegán)

Nagyon vártam már a tavaszi zöld leveleket, és szerencsére nem a sóska az egyetlen, ami viszonylag korán már szedhető, hanem a medvehagyma is. Régóta szeretnék a kertbe ültetni, helye is lenne neki, de még nem sikerült maghoz jutnom - minap kaptam egy tippet, úgyhogy szerintem ősszel megpróbálkozom. Meglátjuk.


Addig is lelkesen veszem a medvehagymát a piacon, ha eljutok, most pedig a szomszédtól kaptunk egy nagy csokorral, aki a kertjében termeszti! Mondom én, hogy simán megélne nálunk is... Még ezer éve kaptam kifejezetten zöldségek tárolására szolgáló zsákokat, amik átengedik a levegőt, de a nedvességet nem, abban tartva a leveles zöldek (így a medvehagyma is) viszonylag sokáig bírják, szóval bátran veszek belőle nagyobb adagot.


És ha már van, akkor mindenfélébe beleteszem:

- csinálok belőle krémlevest a sóskaleves mintájára (recept itt)

- (házi, növényi) joghurttal, fehérborssal és kis sóval összekeverve isteni mártogatós vagy salátaöntet lesz belőle

- mandulatej készítésekor visszamaradt 'trutyival' szendvicskrémmé avanzsál (recept itt)

- most pedig belesütöttem kiflibe! Mióta a kifliválság végetért (lást ebben a bejegyzésben), azóta rendszeresen sütök, szóval adott volt, hogy kipróbáljam medvehagymásan is.



Hozzávalók kb. 8 kiflihez:

  • egy adag kiflitészta ebből a bejegyzésből, lehet kovászos vagy élesztős is. Természetesen, ha nem kell gluténmentesnek lennie, akkor klasszik kenyértésztát is lehet használni hozzá (ez esetben a sütési idő kb. 20 percre csökken, a gluténmentes tésztákat tovább kell sütni), vagy gyorsítás céljából lisztkeveréket. (A kifli.hu-n kapható Szafi kifli lisztkeverék pl. elég jó, ha gyors, ámde gluténmentes kiflit szeretnétek - mindigre nem praktikus, mert őrült drága, de egyszer-egyszer beleférhet.)

És a lényeg:

  • nagy marék medvehagyma falatkányi darabokra tépkedve, a szára nélkül

  • 50 g tejmentes margarin


Elkészítés:

A tésztát elkészítem, és mikor addig a pontig érek, hogy egy gömböcben pihentetni kell (ez lisztkeverékek esetén lehet pár perc, élesztős kiflinél kb. 20, kovászosnál 30 perc), nekifogok a töltelék elkészítésének.

A margarint megmelegítem egy kicsit, hogy kenhető legyen, de nem folyós. Mikor az megvan, hozzákeverem az apróra vágott medvehagymát, és egy kis sót.


Ha a tészta már eleget pihent, kb. félujjnyi vastag körré nyújtom, megkenem a margarinnal, és rászórom a medvehagymát. Cikkekre vágom, és a szélesebb oldaluk felől feltekerem a kifliket, sütőpapíros tepsire teszem, s addig kelesztem, míg másfélszeresére nőnek. (Ha lisztkeveréket használok, akkor az azon leírtak szerint járok el.)


A sütőt 180 fokra bekapcsolom, légkeverésre. Míg melegszik, a kiflik tetejét megkenem egy kis (növényi) tejjel, és meg is lehet szórni magokkal, vagy durva szemű sóval akár.


Ha felforrósodott, a kifliket beteszem, s kb. 40 perc alatt megsütöm. Érdemes nézegetni őket, sütője válogatja, mennyi idő alatt lesz kész, szóval nem szentírás a 40 perc, csak úgy nagyjából.


Magában is finom (főleg langyosan!), de másnap, akár pirítóban átmelegítve, szendvicsnek is klassz.



Ha netán maradna, szuperül fagyasztható. Szobahőmérsékleten kiolvasztva, aztán pirítóban átmelegítve olyan lesz, mint újkorában :-) de ha sietni kell, még fagyosan 10 percre a forró sütőbe téve is fel lehet melegíteni.


Jó étvágyat!

bottom of page