top of page
  • Szerző képeJenei Szilvia

Ha szeptember, akkor menütervezés indul!

...de azt persze még nem tudni, hogy mit sikerül belőle megvalósítani, mert már most látszik, hogy elég jövősmenős lesz ez a hét is.


Az elmúlt időszakban annyi fennforgás volt, hogy teljesen esélytelen lett volna menüt tervezni: tuti, hogy az egymásra épülő ételek végül nem készülnek el, és minden összezűröződik, úgyhogy annyit csináltam csak, hogy összeírtam kb. 5 féle ételt, amit az adott héten el akartam készíteni, ahhoz nagyjából (ráhagyással) bevásároltam, és mindig

aszerint válogattam, hogy ki volt itt s hányan :-)

Utóbbi 2 és 9 között ingadozott...

Augusztusban pedig még megünnepeltük mindenki szülinévnapját is, a döglesztő melegre való tekintettel sütés nélküli tortával - a tortagyertyákat természetesen azóta sem találtam meg, de sebaj, anélkül is finom volt. Feketeribizlis-csokis torta készült, Zizi receptje alapján, eper helyett feketeribizlivel, ami ráadásul Pista egyik kedvenc tortája, és ő volt az egyik szülinapos. Véletlenül még a csokimáz is szép lett a tetején!


A héten viszont döglesztő meleg OFF, menütervezés és őszi rutin ON, szóval alsóneműt felkötni, és hajrá!


Ennek örömére visszaköltöztettem az íróasztalom a 'téli' helyére, de azért még kicsit reménykedem, hogy a napokban fogok tudni úszkálni, s nem lesz még rögtön vége a nyárnak... A kertben most a betakarításé a főszerep: érik a körte, alma (szilva idén sztrájkol), mángold, sóska, paradicsom, cukkini, tök - ezek fogják a közeljövő menüit is meghatározni, s persze kerül majd belőlük a pincébe és a fagyasztóba is. Ami viszont a kerti tevékenységeket illeti, át kellett szervezzem őket délutánra, mert reggel még nagyon hideg van, és minden nedves a párától. Szeptember...


Lassan elkezdek majd gondolkodni az őszi 'bakancslistán is': mi az, amit mindenképp szeretnék megcsinálni idén ősszel, mi az, amit tavaly is csináltunk, vagy csak szerettünk volna?

Jönnek majd a körtés-almás-diós sütik, levesek, saláták (!), és ha sikerül kerítenem valahol normális áron szilvát, akkor még szeretnék abból is eltenni egy kicsit. Idén a sárgabarackbefőzés elmaradt (négy szem barackunk termett a két fán), szóval van még bőséggel üres befőttes üvegem, nehogy szegények elhanyagolva érezzék magukat... :-)


Nade ez még a jövő zenéje, elvileg hétvégén még simán strandidő lesz, szóval jöjjön most a menü:

HÉTFŐ:

- fejtettbab leves

- mángoldos risotto (recept itt, csak gersli helyett barnarizzsel)

KEDD

- sóska krémleves (recept itt)

- paprikás krumpli, kovászos uborkával (Pista csinálta :-))

SZERDA

- maradék sóskaleves

- rakott köles (paprikával, paradicsommal, lilahagymáva és cukkinivel - a Lidlben újabban lehet kapni kölest, láttátok? tök jó!)

CSÜTÖRTÖK

- maradék bableves

- császármorzsa (recept itt)

PÉNTEK

- tökfőzelék (vagy cukkinifőzelék, meglátjuk, melyik nő meg péntekig nagyobbra)

- maradék császármorzsa

SZOMBATon jönnek anyuék, szóval majd még meglátjuk

VASÁRNAP

- húsleves (recept itt)

- töltött sütőtök


Ezen kívül a szokásos: kenyérsütés, joghurt, gyümölcsjoghurt, granola... Vettem pár cső kukoricát is a strandélmény kedvéért, és elkezdtem egy pitereceptet tesztelgetni, hozom majd a végeredményt, ha eljutok odáig.

Addig meg igyekszem kihasználni a kellemes időt, s hogy még annyira nem sötétedik korán, szóval munka után simán lehet a kertben matatni, a parton fröccsözni és effélék.


Élvezzétek ki ti is a jó időt, míg tart (nemsokára karácsony! :-D), meg persze főzzetek s egyetek finomakat!

bottom of page