top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

Karácsonyi készülődés (gluténmentes, vegán receptekkel)

Még ősszel a Lidlben (tán, de az is lehet, hogy az Aldiban) vettem egy csomag papírtörlőt, amin ez a kép van:



Azt hiszem, ez pontosan kifejezi az elmúlt időszakkal kapcsolatos érzéseimet.

Bár tény, hogy ez az év - családilag legalábbis - valamivel kevésbé volt ijesztő, mint a 2020-as vagy '21-es, azért még mindig nem tudnék ódákat zengedezni róla... és ki tudja, mit hoz a jövő! Klassz lenne picit unatkozni már, mikor arról szólnának a napi híradások, hogy mit csináltak a pingvinek a Déli-sarkon pl., mert más fontos dolog egyáltalán nem is történne a világban...

ugorjunk át 2023-ba!

Addig is viszont, míg ez az enyhén szólva utópisztikus állapot be nem következik, igyekszem nem túl sokat aggódni a világ dolgain, de ami tőlem telik, azt azért megteszem - utóbbi nem sok ugyan, de mást választásom úgysincs. Ezen kívül azért igyekszünk jól érezni magunkat: barátokkal teázni-kávézni-forrócsokizni, biciklizni (ha nem havazik s nincs túl hideg), korizni (ha a biciklizéshez túl hideg van) mindig klassz!

És persze itthon sütögetni: a folyamatot magát is élvezem, a kész sütik eltüntetését meg pláne! :-)

Az évek alatt kialakult nálunk egy ételsor visszatérő elemekkel, amik nélkül nincs karácsony, és rendszerint kipróbálok egy-két új dolgot is.

pástétomok, franciasaláta és lencsesült

Mindig van valamilyen egybesült fasírt, rendszerint Nagy Zita lencsesültje, krumplival, ami lehet krumplipüré, vagy majonézes vagy hagymás krumplisaláta. Régebben szintén nagy sikernek örvendett a gombás vegán wellington, de mivel ahhoz levelestészta kell, azt meg beszerezni sci-fi, megcsinálni meg pláne, ezért ez tavaly elmaradt. Gondolkodom rajta, hogy vékonyra nyújtott pizzatésztával megpróbálom idén - meglátjuk.


Valamikor az év vége előtt természetesen lesz káposzta is: ha kapok leveleket, akkor töltött, barnarizsliszttel sűrítve, ha nem, akkor meg székely. Mindenhogy finom, lehet belőle jó sokat csinálni s a maradékot lefagyózni - vagy vendégeket hívni rá!



Ami a leveseket illeti, vagy (kamu) halászlevet szoktam csinálni, vagy (szintén kamu) húslevest. Egyik se épp munkaigényes: a halászlé mellett az szól, hogy hamar kész, cserébe padlizsán kell hozzá, ami decemberben kevéssé nevezhető szezonálisnak (pláne olcsónak). A húsleves soká fő, de olcsó és szezonális alapanyagokból készül, ráadásul a szilveszteri kocsonyának is ez az alapja, szóval akkor két legyet lehet ütni egy csapásra.


Tavaly azzal indítottam, hogy csináltam egy nagy adag majonézt (recept itt) a krumplisalátához, úgyhogy adta magát, hogy készüljön még vele ez-az: volt franciasaláta (ezer éve nem ettem :-), tesómtól kapott karácsonyi szilikonformákkal pedig pástétomot alkottam (recept itt), szerintem nagyon szép lett.


És akkor a lényeg - a sütik!

linzer, mézeskalács, narancsos datolyagolyók, mákos- és diósbejgli

Nincs karácsony Andrási Nóri kuglófja nélkül :-) (recept itt)

A másik 'sztár' pedig Nagy Zita narancsos datolyagolyói, amit az évek folyamán agyonvariáltam: datolya helyett/mellett lehet tenni bele aszalt sárgabarackot, dióval kombinálva és kakaóporba forgatva instant zserbó-élmény. Vagy lehet egy szem aszalt meggyet tenni a közepébe, kakaót a masszába, s kókuszreszelékbe forgatni. De önmagában, 'csak' narancsosan is finom, a pucc kedvéért cukorcsillagokkal díszítve pl :-) (Érdekes, hogy tesóméknál senki se szereti, de bárki más jön hozzánk vendégségbe, mindig ez fogy el először...)


Mézeskalácsot és linzert is szoktam sütni, részint ajándékba, részint kávé mellé eszegetni. Van annak egy feelingje, mikor az ember a reggeli konferenciahívásba kezében egy tejszínhabos kávéval és pár szem mézeskaláccsal logol be - ha már muszáj dolgozni...


a home office előnyei... :-)

Ha meg nem kell, akkor pláne jól jön egy barátnős kávézáshoz pl. (Linzer receptet itt találtok.) Tavaly egy bonyolultabb mézesreceptet csináltam - finom lett, bár az írókázást még gyakorolnom kell :-) Idén viszont tervezek egy egyszerűbbet kipróbálni, ezt itt.





Tavaly sütöttem bejglit is, de idén az kimarad, mert az utolsó pillanatig dolgozni fogok, s nem akarnám az év végét totál elcsigázottan ünnepelni, szóval idén rendeltünk. Hátha az is finom lesz...


ez tavalyi, a sétálóutcán 'lőttem'. jó lenne, ha idén is havazna legalább egy kicsit...

Nos idén ez a terv, aztán majd meglátjuk, mit tudunk megvalósítani belőle.

Jó ünneplést mindenkinek, vigyázzatok magatokra, meg persze főzzetek s egyetek finomakat!









Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page