top of page
  • SzerzÅ‘ képeJenei Szilvia

'Ti karácsonykor is salátát esztek?' - ünnepi készülődés Nyuszikaják-módra (gluténmentes, vegán)

A címbéli kérdést egy kedves ismerősöm tette fel minap - nem tudom, milyen arcot vághattam, de szegény borzasztóan zavarba jött, és utána kb. huszonhatszor kért bocsánatot :-) :-) Aztán persze tisztáztuk, hogy egyáltalán nem bántott meg, csak semennyire nem tudtam a kérdését értelmezni, mivelhogy úgy általában (surprise!surprise!)

nem salátát szoktunk enni :-)

legalábbis elenyésző azon alkalmak száma, mikor a saláta önmagában szerepel az étlapon, s nem valami mellé, mondjuk pizzához, krumplis ételhez. Pláne nem ünneplünk kb. semmit salátával...


ezt a sütis workshopon fotóztam, mert olyan cuki volt :-)

Ez a beszélgetés viszont eszembe juttatta, hogy időszerű lenne összeszedni, miket is tervezek készíteni idén decemberben. Gyorsan fellapoztam hát a kedvenc receptes füzetemet, átbeszéltük Pistával, mi volt jó tavaly, mi az, ami kevésbé jött be, és mit kéne másképp csinálni. Ki, mikor hova megy? Ki jön hozzánk (pl. anyuék) és mi kihez megyünk látogatóba? Nem mindegy, hogy mindenki ide jön, és nagy kazal kaja kell, de nem fontos, hogy szállítható legyen, vagy mi megyünk mindenhova, ahol főznek ránk, de azért valamit viszünk, úgyhogy nem kell rengeteg, ellenben ne boruljon ki út közben és ne kelljen a díszítés miatt aggódni. Nem egyszerű, de reméljük, (idén is) nagyszerű lesz!


Nos tehát a következők vannak tervben:


narancsos borleves

Ami a leveseket illeti, tutibiztos, hogy egyik nap lesz narancsos borleves. Annyira nagyon finom volt tavaly, hogy ezt egyhangúlag megszavaztuk. És ha kapok normális áron padlizsánt, akkor lesz kamu halászlé is. Mindkét leves villámgyorsan kész van, ráadásul nagyrészt nyuszikajagépben, szóval win-win.


kelbimbós egybesült fasírt mindenféle sült zöldségekkel

Második fogásnak pedig már évek óta mindig sütök valamilyen egybesült fasírtot: melegen is finom krumplipürével, sült zöldségekkel, valamilyen mártással, és másnap reggel hidegen felszeletelve, majonézes salátával (na most lebuktam, mégis eszünk salátát...! :-)) a hidegtálon is jól mutat. Évekig Zita lencsesültjét csináltam, aztán tavaly Andrási Nóri új könyvében találtam egy kelbimbós egybesült fasírtot, szóval tavaly az volt. Mindkettő finom, tán Nórié egyszerűbb - meglátjuk még, mihez lesz kedvem. Köretnek mellé a krumplin kívül finom még a gesztenyés töltelék is, ha úgy alakul, hogy sokan vagyunk ebédre és/vagy olyan a kedvem - vagy sok elaggott kenyerem van... Mindenesetre bevásárolok hozzá, abból baj nem lehet.

Természetesen lesz valamilyen káposzta is, ha tudok szerezni leveleket, akkor töltött, ha nem, akkor székely, gombával és/vagy szójakockákkal. Utóbbi a robotban is elkészíthető, ami irtó praktikus: el lehet menni kirándulni, korcsolyázni, s mire hazaérünk, kész az ebéd!


diópástétom, franciasaláta és kelbimbós sült ezúttal hidegen

Lesz klasszik hidegtál is: a fent emlegetett egybesült fasírton kívül szoktam csinálni ilyen-olyan pástétomokat is, pl. ezt a diópástétomot. Ha az ember belenyomkodja valami karácsonyi szilikonos formába, még jól is néz ki :-) Ha lesz rá időm, csinálok majd egy áfonyás kesusajtot is, és persze ilyenkor is szokott lenni itthon egy nagy adag Andrási Nóri krémsajtjából, sose-lehet-tudni alapon. Magában is finom, de ízesíthetem is aszerint, épp mihez van kedvünk: zsályával, fokhagymával és kis darált dióval pl. nagyon jól illik a hideg, havas időjáráshoz - meg egy bögre forralt borhoz pl!


linzer, adventi aprósütemények, mézeskalács, gyümölcskenyér, bejgli

És akkor jöjjön a lényeg: a desszertek!

Tavaly próbáltam ki először Gergely Anna adventi aprósüteményeit. Biztos, ami biztos alapon még december elején megsütöttem, és annyira jól sikerült, hogy karácsonyra el is fogyott, szóval süthettem még egy adagot... Szerencsére egyáltalán nem bonyolult, úgyhogy idén is biztos fogok belőle készíteni. Ja, és nyújtani, szaggatni se kell! (Itt találjátok Anna honlapját sok-sok finom recepttel és érdekes cikkel.)


adventi aprósütemények Gergely Anna receptjéből

Természetesen sütök mézeskalácsot is, Nóri receptjéből. Szintén nem egy bonyolult recept, bár a világ összes idejét el lehet tölteni a nyújtással, szaggatással, dekorálással... De mikor, ha nem most, ugye?

Zita narancsos datolyagolyói minden évben nagy sikereket aratnak a vendégeknél - asszem tesóm családja az egyetlen, akik nem szeretik, de ők idén nem jönnek (sajnos). A többiek viszont szeretik, úgyhogy majd csinálok egy adaggal.

Ami a bejglit illeti, tavaly rendeltem (a Tibidabotól, teljesen finom volt, szóval ha ilyesmiben gondolkoztok, akkor nyugodtan. Ráadásul országosan szállítanak!), tavalyelőtt sütöttem, idén meg bölcs előrelátással elmentem egy sütisütős tanfolyamra Horváth Judithoz, ahol sütöttünk azt is. Ha megéri a karácsonyt, nem kell sütnöm - de ha nem, akkor is van egy tuti receptem, amit meg tudok sütni viszonylag 'fájdalommentesen'. Egyelőre eldugtam a fagyóba, s reménykedem, hogy meglesz :-)


gyümölcskenyér reggelire, 'tejes' kávéval

És mivel mi szeretünk édeset is reggelizni, ezért rendszerint vagy kuglófot, vagy gyümölcskenyeret sütök - esetleg mindkettőt. Idén a bőség zavarában szenvedek: a standard rendszerint Nóri csokis kuglófja, és ha olyanom van, begyűjtök egy Szafi lisztkeveréket, s abból sütök egy gyümölcskenyeret. (Itt írtam a lisztkeverékekről általában, és erről a speckó lisztről is.) De most Juditnál sütöttünk egy elképesztően finom és egyszerű(nek tűnő) gyümölcskenyeret, amit ráadásul simán el tudok képzelni kuglófként reinkarnálódva is... Pl. lehetne narancsos-csokis ízesítésű, kuglóf formában megsütve, kis narancsos cukormázzal leöntve díszítés gyanánt. Vagy őzgerinc formában sütve, csoki nélkül, reszelt narancshéjjal. Esetleg mintás muffin formákban, szintén narancsos cukormázzal leöntve, vagy csokival borítva...


Újévkor pedig jöhet a klasszikus kocsonya újragondolva (recept itt), meg persze valami lencsés, hogy gazdagok (vagy szépek? ezt sose tudom) legyünk: lencseleves, lencsefőzelék vagy lencsesaláta. Utóbbi a legegyszerűbb, és előre elkészíthető (itt találtok hozzá receptet), de ha nagyon hideg talál lenni, akkor jobban esik egy forró leves. Lencselevesből ez egy könnyebb verzió, de a klasszikus, fokhagymával-füstölt pirospaprikával készülő is finom. Meglátjuk még, mennyire esszük magunkat tele a megelőző napokban, illetve milyen idő lesz, kell-e forró ebéd, vagy marad a mostani napsütéses idő, és kirándulni fogunk - meg lencsesalátát enni.


Addig is mindenkinek jó téli szünetet, békés családolást és finom falatokat!

Januárban jövök majd újra a - remélhetőleg - finomnál finomabb receptekkel és persze a menütervekkel.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page